
Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008
Ο Χριστός πέθανε στη Γάζα

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Το πλήθος που σε δευτερόλεπτα συγκεντρώθηκε στα Εξάρχεια δεν ήταν σιωπηλό. Ξεχείλιζε από γνήσια οργή και αγανάχτηση και, παρά τον αποκλεισμό της περιοχής που επέβαλε η κρατική τρομοκρατία, διέδωσε το γεγονός.
Η αστυνομοκρατία δεν στάθηκε ικανή να συγκρατήσει την οργή του λαού. Ο τρόμος δεν ήταν ικανός να φοβίσει τους αυτόπτες μάρτυρες που, βέβαιοι γι' αυτά που είδαν, αψήφισαν τα σχέδια που ήδη είχαν αρχίσει να απεργάζονται οι καταπιεστές και οι τρομοκράτες.
Έτρεξαν πανικόβλητοι οι κρατικοί τρομοκράτες στον Ευαγγελισμό, μα το νεκρό σώμα του 15χρονου παιδιού “φρουρούνταν” ήδη από το συγκεντρωμένο πλήθος.
Οι πρώτες διαδηλώσεις που ξέσπασαν ήδη από το βράδυ δεν είχαν καμία αβεβαιότητα για τα συνθήματά τους. Οι μαθητές και οι νεολαίοι αλλά και οι άνθρωποι κάθε ηλικίας που κατέκλυαν το κέντρο της Αθήνας αλλά και τις γειτονιές της τις επόμενες μέρες δεν είχαν κανένα ερωτηματικό. Γρήγορα συνειδητοποιούσαν πως οι σφαίρες τους, μέσω του 15χρονου, στοχεύουν το λαό που αντιστέκεται στην επίθεσή τους.
Ένα κίνημα που πρέπει να επαγρυπνεί στη νέα πρόκληση της δήθεν υπεράσπισης του αμετανόητου κατηγορουμένου. Μιας υπεράσπισης που δεν είναι βασικά αποτέλεσμα της ματαιοδοξίας ή της κάρπωσης δημοσιότητας από τον lifestyle απαξιωμένο εκπρόσωπό της αλλά μια κλιμάκωση της πρόκλησης και της προσπάθειας για τρομοκράτηση του λαού και της νεολαίας.
Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008
Tο σκηνικό της Βίας.
Ερωτήσεις κι αποκρίσεις
"Έτσι δείχνουν όλα."
"Πού είδες η αδικία να μην ξεμασκαρεύεται χρόνους και καιρούς;"
"Εδώ."
"Μα ξέρεις κάποιον που η βία να του'χει φέρει τύχη;"
"Και ποιος δεν ξέρει;"
"Τότε ποιος μπορεί, σ' έναν τέτοιο κόσμο να τσακίσει τον τύραννο;"
"Εσύ."
Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008
O Guardian ξεσκεπάζει τις φωτιές στην Ηλεία
"Ο κόσμος το'χει τούμπανο και μεις κρυφό καμάρι".
Το άρθρο, από όπου και τα αποσπάσματα, σε μετάφραση εδώ: http://www.dasosygrou.gr/2007fires/AfterTheInferno.htm
Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008
δενδροφυτεύσεις και ... δενδροφυτεύσεις
Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008
Εκστρατεία ενημέρωσης για τους σχεδιαζόμενους νέους αυτοκινητόδρομους, σήραγγες και κόμβους στον Υμηττό τη μέρα της δενδροφύτευσης.



- Να μη γίνει η νέα περιφερειακή (δυτική και ανατολική) Υμηττού.
- Κανένας νέος αυτοκινητόδρομος ούτε γύρω, ούτε μέσα, ούτε πάνω από τον Υμηττό.
- Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στο δάσος
- Άμεση απομάκρυνση όλων των εγκαταστάσεων από τον Υμηττό. Αναδάσωση και απόδοση των χώρων αυτών στους κατοίκους.
- Προστασία του Υμηττού από οποιαδήποτε συμφέροντα τον διεκδικούν.
- Ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων στο δάσος.
- Να ενισχυθούν και να επεκταθούν τα δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα εναλλακτικά μέσα μετακίνησης.
Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008
μήπως βλέποντας το δέντρο χάνουμε το δάσος;

Κάθε δενδροφύτευση που γίνεται στον Υμηττό ή σε ελεύθερους χώρους είναι κατ’ αρχάς μια θετική πράξη, εφόσον δεν αντιστρατεύεται έμμεσα ή άμεσα την ίδια την φύση και τους δικούς της μηχανισμούς αναδάσωσης, εφόσον γίνεται για να εξασφαλίσει πραγματικά την αποκατάσταση και την επέκταση του πρασίνου στην πόλη.
Το ερώτημα όμως σήμερα είναι άλλο. Έχουμε ανάγκη τα ΜΜΕ, τους χορηγούς, τις εταιρίες και τις φιέστες των δημάρχων για να δούμε ξανά πράσινο τον Υμηττό; Και αν θεωρήσουμε ότι καμία δενδροφύτευση δεν κάνει κακό, διασφαλίζεται έτσι ότι ο Υμηττός θα είναι και αύριο πράσινος;
Εμείς για όλα αυτά δίνουμε τις εξής απαντήσεις. Τα ΜΜΕ, οι χορηγοί, οι εταιρίες και οι δήμαρχοι, έχουν τα λεφτά, έχουν το προσωπικό, αλλά αντιμετωπίζουν το πράσινο και τη δενδροφύτευση ως μια ακόμα διαφημιστική ή πολιτική καμπάνια, εκμεταλλευόμενοι όλους εμάς που με πραγματικά καλές προθέσεις και αγωνία θέλουμε να δούμε τη ζωή μας να βελτιώνεται.
Αυτοί οι ίδιοι είναι που σε μια σειρά από άλλες περιπτώσεις έχουν δράσει εις βάρος του Υμηττού, εις βάρος του πρασίνου στην πόλης μας και ενάντια στην ποιότητα ζωής μας σε όλες τις πλευρές της.
Από την άλλη, όταν κανείς οργανώνει δενδροφύτευση στη συγκεκριμένη έκταση και δεν αναφέρει τίποτα για το μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα που ετοιμάζεται με την κατασκευή εκεί ενός τεράστιου ανισόπεδου κόμβου και την επέκταση της Αττικής οδού κατά μήκος του Υμηττού μέχρι τη Γλυφάδα, τότε πραγματικά «δείχνει το δέντρο για να μην δει το δάσος».
Για αυτό εμείς λέμε: Σταματήστε τους!
- κανένας νέος αυτοκινητόδρομος στον Υμηττό
- ο Υμηττός δεν θέλει χορηγούς
- το δίκιο το έχουν οι αγώνες των κατοίκων
- με συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα να διασφαλίσουμε εμείς ένα πράσινο μέλλον για τον Υμηττό και την πόλη μας
Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα
Λαϊκές Αγωνιστικές Κινήσεις Υμηττού
Μαχόμενη Αριστερή Δάφνη
Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής
Πρωτοβουλία Κατοίκων Καρέα
ΠΡΩτοβουλία ΚΑΤοίκων στα Νότια
Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008
Νέα από τη συνάντηση φορέων και κατοίκων για το μέλλον του "Αστικού Κέντρου Καρέα"
Αναμένοντας και παλεύοντας για τα καλύτερα.
Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008
Επετειακή γιορτή στο Γυμνάσιο Καρέα θλίψης αλλά και ελπίδας
Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008
Μιλάμε για το Αστικό Κέντρο Καρέα και άλλα ...
OXI μόνο ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ αλλά και ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στα σχέδια του Υ....(ΧΩ)ΔΕ.

Η ΕΙΔΗΣΗ:Δενδροφύτευση στου Σακέττα από τον ΣΚΑΙ - Κυριακή 30/11/08
Ο ΣΚΑΪ σε συνεργασία με τον Σ.Π.Α.(;)Υ. διοργανώνουν δενδροφύτευση στις 30 Νοεμβρίου στην περιοχή του Σακέττα. Η δενδροφύτευση είναι η τρίτη στη σειρά από αυτές που διοργανώνει ο ΣΚΑΪ και θα γίνει στις 10 το πρωί.
http://www.skai.gr/master_story.php?id=99186.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στα σχέδια του Υ....(ΧΩ)ΔΕ για δρόμους και κόμβους στο βουνό.
Καλή η δενδροφύτευση, ειδικά αν γίνεται με σχέδιο και επιστημονική τεκμηρίωση. Παρόλα αυτά όχι μόνο δεν αρκεί, αλλά μπορεί να λειτουργήσει και ως προπέτασμα παραπλανητικού καπνού αν δεν εντάσσεται και δεν βρίσκεται σε συμφωνία με ένα γενικότερο πλαίσιο προστασίας και αναβάθμισης της ποιότητας τόσο του περιβάλλοντος όσο και της ζωής του ΑΝΘΡΩΠΟΥ ως πολίτη και εργαζόμενου - γιατί τι έννοια έχει το "περιβάλλον" αποκομμένο από τον άνθρωπο και τις ανάγκες του;
Έτσι λοιπόν κάθε ένδειξη περιβαλλοντικής ή άλλης ευαισθησίας είναι κενή περιεχομένου στο θέμα στου Υμηττού αν δεν θέτει και το ζήτημα των νέων αυτοκινητόδρομων που σχεδιάζει το Υπουργείο Δημοσίων Έργων (η αφαίρεση από τον τίτλο του υπουργείου των λέξεων"περιβάλλοντος" και "χωροταξίας" δεν έγινε από παραδρομή, αφού σε τελική ανάλυση μόνο ενταγμένο σε ένα οργουελικού τύπου λεξιλόγιο θα ήταν Περιβάλλοντος και Χωροταξίας), οι οποίοι εντάσσονται σε μια συγκεκριμένη αντίληψη περί "ανάπτυξης" και τρόπου ζωής στην πόλη. Μια αντίληψη που θέλει τον άνθρωπο βουβό, ανασφαλή και πειθήνιο καταναλωτή και χρήστη υπηρεσιών που τα ιδιωτικά συμφέροντα τους προσφέρουν ή δεν τους προσφέρουν (βλέπε τον έτερο πυλώνα αυτής της ανάπτυξης, τις Τράπεζες). Αντίληψη που αντιμετωπίζει κάθε ελεύθερο χώρο όχι ως δημόσιο αγαθό αλλά ως κερδοσκοπικό πεδίο.
Με αυτό το σκεπτικό η Πρωτοβουλία Κατοίκων Καρέα στηρίζει την δενδροφύτευση ενώ ταυτόχρονα προβάλλει την αντίστασή της στο μοντέλο ζωής και πόλης που προσπαθούν να προωθήσουν οι εμπνευστές και εντολοδόχοι της ανάπτυξης που λυμαίνεται τα δημόσια αγαθά αυτού του τόπου.
Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008
Φόρος αίματος στην Κατεχάκη. Διάβαση πεζών ΤΩΡΑ! Να λυθεί η πολιορκία των Καρεωτών.

- Να λυθεί η πολιορκία - και μάλιστα αμέσως.
- Οι κάτοικοι να μπορούν να έρχονται και να φεύγουν πεζοί από τον Καρέα με ασφάλεια, μέρα και νύχτα.
Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008
Τα τελευταία σχέδια του Υ...ΧΩΔΕ για τον Υμηττό και τον Σακέττα
Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008
Τα σχέδια του Σουφλιά και για την Τερψιθέα
Περισσότερα στο blog της Πρωτοβουλίας Κατοίκων στα Νότια: http://prwkat.blogspot.com/
Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008
Τα ψευδεπίγραφα της "Προστασίας" και τα οράματα της "Ανάπτυξης"
Αντιγράφουμε αυτούσιο το κείμενο της Διαρκούς Κίνησης για την υπεράσπιση των δασών και αλσών του Χαϊδαρίου με τη σημείωση ότι το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Πρώτο Θέμα, όπως μας ενημερώνουν από το Χαϊδάρι:
Στα καμένα της Πάρνηθας θέλουν να χτίσουν κατασκηνώσεις και βιομηχανικό πάρκο!
Με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά προβλέπεται η δημιουργία παιδικών κατασκηνώσεων στις μη δασικές εκτάσεις (Ζώνη Ε6) και δίπλα στις καμένες της Πάρνηθας! Με το εν λόγω σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που κατατέθηκε ήδη προς επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τροποποιείται άλλο του περασμένου έτους για τον καθορισμό προστασίας της Πάρνηθας.
Επιπλέον, το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει τη δημιουργία, εντός των χώρων όπου επρόκειτο να κατασκευαστούν οι κατασκηνώσεις, εστιατορίων, λουτρών, ιατρείων, υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων, κτιρίων διοίκησης, χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, κ.ά.
Ακόμη, με άλλη διάταξη του Προεδρικού Διατάγματος ιδρύεται «Φορέας Διαχείρισης Κτήματος Τατοΐου» (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου). Ο νέος φορέας θα αναλάβει τη διαχείριση του πρώην βασιλικού κτήματος και συγκεκριμένα την προστασία και συντήρησή του. Μέσα στο βασιλικό κτήμα θα κατασκευαστεί εστιατόριο, αναψυκτήριο, ιππικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις κ.λπ. Τα έσοδα του νεοσύστατου φορέα θα προέρχονται από τις εκδηλώσεις και τους επισκέπτες.
http://xaidari.blogspot.com/2008/09/blog-post_09.html
Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008
Εθνικά Πάρκα - Εθνικοί Δρυμοί (μέρος 1ο)
Τα Εθνικά Πάρκα ανήκουν στη γενικότερη κατηγορία των «Αντικειμένων προστασίας και διατήρησης» σύμφωνα με τον νόμο για την Προστασία του Περιβάλλοντος (Ν.1650/86, ΦΕΚ 160/16-10-86). Στον ίδιο νόμο (άρθρο 19) δίνεται και ο ορισμός των Εθνικών Πάρκων που περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές τα παρακάτω:
"Οι Εθνικοί Δρυμοί περιλαμβάνουν δασικές περιοχές, οι οποίες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από άποψη διατήρησης της αυτοφυούς χλωρίδας και της άγριας πανίδας, των γεωμορφολογικών σχηματισμών, του υπεδάφους, της ατμόσφαιρας, των νερών και γενικά του φυσικού περιβάλλοντος. Αποτελούνται συνήθως από μία περιοχή απόλυτης προστασίας, τον πυρήνα, και από μία προστατευτική περιφερειακή ζώνη. Ορισμένες από τις δραστηριότητες που απαγορεύονται στους πυρήνες Εθνικών Δρυμών είναι η βιομηχανία, η εγκατάσταση οικισμών, οικιών, αγροικιών και παραπηγμάτων, η βόσκηση, η υλοτομία, η θήρα, η κοπή, το ξερίζωμα, η συλλογή φυτών κλπ."
Πηγή: http://www.parnitha-np.gr/ethnika_parka.htm
"Εθνικά Πάρκα (Εθνικοί Δρυμοί)
Πρόκειται για φυσικές περιοχές ιδιαίτερου κάλλους με εθνική ή διεθνή σημασία για επιστημονική και εκπαιδευτική χρήση και για αναψυχή οι οποίες για την καλύτερη διαχείρισή τους βρίσκονται κάτω από την αρμοδιότητα κρατικών υπηρεσιών. Η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων των περιοχών αυτών απαγορεύεται.
Όταν το Εθνικό Πάρκο ή ένα μεγάλο τμήμα του καταλαμβάνει δασικές εκτάσεις μπορεί να χαρακτηρισθεί ως Εθνικός Δρυμός. Οι βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί μια περιοχή για την κήρυξή της σε Εθνικό Δρυμό συνοψίζονται στα παρακάτω:
- η έκταση της περιοχής να είναι αρκετά μεγάλη
- οι πληθυσμοί των ζώων και των φυτών να απειλούνται με εξαφάνιση
- τα ενδημικά είδη και οι βιότοποί τους να είναι μοναδικοί και η προστασία τους να αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση της ύπαρξής τους
- τα γεωμορφολογικά στοιχεία να έχουν παραμείνει αναλλοίωτα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες στην περιοχή
- η βλάστηση να είναι αντιπροσωπευτική
- η φυσική ομορφιά να είναι ιδιαίτερη
Σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν δέκα Εθνικοί Δρυμοί από τους οποίους οι οκτώ βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα και οι δύο στη νησιωτική. Η συνολική τους έκταση ανέρχεται σε 643.500 στρέμματα και είναι οι εξής:
1. Eθνικός Δρυμός Πρεσπών (νομός Φλώρινας)
2. Εθνικός Δρυμός Ολύμπου (νομός Πιερίας)
3. Εθνικός Δρυμός Βίκου - Αώου (νομός Ιωαννίνων)
4. Εθνικός Δρυμός Πίνδου (νομός Γρεβενών)
5. Εθνικός Δρυμός Οίτης (νομός Φθιώτιδας)
6. Εθνικός Δρυμός Παρνασσού (στα όρια των νομών Φωκίδας και Βοιωτίας)
7. Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας (στα βόρεια προάστια της Αθήνας)
8. Εθνικός Δρυμός Σουνίου (νομός Αττικής)
9. Εθνικός Δρυμός Αίνου (Κεφαλονιά)
10. Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς (Κρήτη)"
Πηγή: http://kpe-kastor.kas.sch.gr/istoselida-biodiversity/b23/national_parks.htm
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
Στον Ν. 1650/86, ΦΕΚ 160/16-10-86, που αναφέρθηκε παραπάνω, προβλέπεται επίσης ότι με Προεδρικό Διάταγμα μπορεί να συνιστώνται «ειδικές υπηρεσίες που έχουν την έδρα τους κοντά στα προστατευόμενα αντικείμενα με σκοπό την αποτελεσματικότερη προστασία και διατήρησή τους» (Άρθρο 21 παρ.2).
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον παραπάνω νόμο δεν αναφέρεται ρητά ότι οι υπηρεσίες αυτές θα είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, πράγμα για το οποίο κάνει λόγο (προφανώς στη βάση της ασαφούς διατύπωσης «υπηρεσίες») ο νόμος για τον χωροταξικό σχεδιασμό και την αειφόρο ανάπτυξη (Ν.2742/7-10-99, ΦΕΚ 207 Α), που ουσιαστικά ρυθμίζει τα περί Φορέων Διαχείρισης. Εκεί αναφέρεται χαρακτηριστικά:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε' -ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
Άρθρο 15 - Φορείς διαχείρισης
1. α. Με το προεδρικό διάταγμα που προβλέπεται στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 21 του ν. 1650/1986, μπορεί να συνιστώνται νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ως φορείς διαχείρισης, με σκοπό τη διοίκηση και διαχείριση των περιοχών, στοιχείων και συνόλων της φύσης και του τοπίου που αναφέρονται στο άρθρο 18 του ν. 1650/1986, καθώς και των περιοχών που χαρακτηρίζονται ως Ειδικές Ζώνες Διατήρησης κατά το άρθρο 4 της κοινής υπουργικής απόφασης 33318/28.12.1998 (ΦΕΚ 1289 Β'/28.12.1998) και να καθορίζονται τα όρια της χωρικής τους αρμοδιότητας. Τα νομικά αυτά πρόσωπα έχουν την έδρα τους μέσα ή κοντά στις περιοχές στις οποίες βρίσκονται τα προστατευόμενα αντικείμενα, είναι κοινωφελούς χαρακτήρα και εποπτεύονται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων.
ΤΙ ΚΑΝΕΙ Ο «ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ»
Σύμφωνα με τον νόμο (Ν.2742/7-10-99, ΦΕΚ 207 Α) ο Φορέας Διαχείρισης μιας προστατευόμενης περιοχής διοικείται από 7μελές έως 11μελές διοικητικό συμβούλιο με τριετή θητεία και μπορεί:
- Να συντάσσει και να εκδίδει κανονισμούς λειτουργίας, διοίκησης και διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών.
- Να γνωμοδοτεί πριν από την προέγκριση χωροθέτησης και την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για έργα και δραστηριότητες εντός της προστατευόμενης περιοχής.
- Όχι μόνο να αναφέρει και να επικουρεί τις αρμόδιες αρχές στον έλεγχο της νομοθεσίας αλλά και να θέτει στη διάθεσή τους προσωπικό και μέσα προκειμένου για κυρώσεις.
- Να ενημερώνει, να εκπαιδεύει και να καταρτά τον πληθυσμό, διοργανώνοντας προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης, συνέδρια, σεμινάρια κ.λπ. σε συνεργασία μάλιστα και με ιδιωτικούς φορείς.
- Να επιδίδεται σε εκδοτική δραστηριότητα.
- Να υλοποιεί οικοτουριστικά προγράμματα.
- Να εκδίδει άδειες ξενάγησης.
- Να χορηγεί σήματα ποιότητας σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται μέσα στην προστατευόμενη περιοχή.
- Να διαχειρίζεται και να ενοικιάζει δημόσιες εκτάσεις.
- Να αναθέτει σε τρίτους υπηρεσίες που εντάσσονται στους σκοπούς του.
- Να εκμεταλλεύεται περιουσιακά στοιχεία.
- Να πουλά υλικά και κάθε είδους πνευματικό προϊόν που παράγει ή εκμεταλλεύεται.
- Να αμείβεται για εκτέλεση ερευνών, μελετών και άλλων υπηρεσιών για λογαριασμό τρίτων.
- Να εκμεταλλεύεται εμπορικά π.χ. μέσω εισιτηρίων και σημάτων ποιότητας το υπό προστασία αντικείμενο.
- Να προσλαμβάνει προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.
Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008
ΥΜΗΤΤΟΣ: του στρατού, του Θεού, του λατόμου ... και του Σ.Π.Α.Υ. που "φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε φορέα διαχείρισης του όρους"
Κυριακή 24 Αυγούστου 2008
Για να μην ξεχνάμε...




Ελλάδα
Τα ανείπωτα:
Σάββατο 23 Αυγούστου 2008
Free Gaza Movement

Σπάζοντας την πολιορκία της μεγαλύτερης "εξωτερικής" φυλακής;
Δήλωση από τους ακτιβιστές των πλοίων των Free Gaza Movement (Κίνημα για Ελεύθερη Γάζα)
http://indy.gr/newswire/ilektronikos-polemos-kata-ton-ploion-dlosi-apo-toys-aktibistes-ton-ploion-ton-free-gaza-movement
(10πμ, 23 Αυγούστου, 2008) Στις 10:00 πμ η Κυπριακή ομάδα του Free Gaza Movement κατάφερε να επικοινωνήσει για λίγο με τους επιβαίνοντες στα πλοία που κατευθύνονται στη Γάζα. Είναι όλοι καλά και ζήτησαν να δημοσιευτεί η παρακάτω δήλωση:
«Τα ηλεκτρονικά συστήματα που εγγυώνται την ασφάλεια μας κατά τον πλου έχουν νεκρωθεί από ηλεκτρονικές παρεμβολές. Και τα δύο πλοία φέρουν Ελληνικές σημαίες και βρίσκονται σε διεθνή ύδατα. Είμαστε θύματα ηλεκτρονικής πειρατείας. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην περιοχή GMS P A2 και εξαρτιόμαστε από το εξοπλισμό δορυφορικών επικοινωνιών για να στείλουμε σήμα κινδύνου αν χρειαστεί.
Είμαστε πολίτες από 17 χώρες και συμμετέχουμε σε αυτήν την επιχείρηση για να σπάσουμε την πολιορκία της Γάζας. Δεν είμαστε έμπειροι ναυτικοί. Σαν αποτέλεσμα, υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια και την υγεία των ανθρώπων που βρίσκονται στα πλοία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε αντίξοες καιρικές συνθήκες, και κάνουμε έκκληση στην Ελληνική κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προστατέψουν τους πολίτες που βρίσκονται στα πλέοντα σε διεθνή ύδατα πλοία.»
Τρίτη 19 Αυγούστου 2008
Αρχαιολογία - Οικολογία: σημεία τομής και ρήξης
«Σε αντιπαραβολή με το κυρίαρχο μοντέλο του αποστειρωμένου, εμπορευματοποιημένου και συχνά ιεροποιημένου αρχαιολογικού χώρου, του χώρου-θέαμα, προτάσσουν το εναλλακτικό μοντέλο του χώρου που ανήκει σε όλους, περιοίκους και μη, που βιώνεται και προσλαμβάνεται με όλες μας τις αισθήσεις, που συνεχίζει να ζει και να αλλάζει, να τροφοδοτείται μέσω της ανθρώπινης κοινωνικότητας με πολλαπλά νοήματα και σημασίες: χώρος για αναψυχή, χώρος πολιτισμού, κοινωνικής επικοινωνίας και δράσης, χώρος ρομαντικών συναντήσεων. Με άλλα λόγια, χώρος πολύ πιο πλούσιος σε σχέση με τους χώρους που έχουμε συνηθίσει, χώρους σχεδόν θρησκευτικής κατάνυξης και βίωσης του εθνικού φαντασιακού από τη μια, και χώρους άμετρης εμπορευματοποίησης από την άλλη.»
Έτσι, μπορούμε να συζεύξουμε το άγαλμα-θέαμα με το δέντρο-θέαμα. Τον αρχαιολογικό χώρο-μεγάλο ασθενή με τον φυσικό χώρο σε μονάδα εντατικής θεραπείας και παρακολούθησης. Ο φυσικός ζωτικός χώρος των έμβιων όντων αυτού του πλανήτη, πολύτιμος, καθόσον λιγοστός, όμορφος όσο και σπάνιος, στην περίπτωση που δεν ερημοποιείται, εκχερσώνεται, απαλλοτριώνεται, φλέγεται, οικοπεδοποιείται, τσιμεντώνεται και «αναπτύσσεται», τότε «προστατεύεται» και τείνει να μοιάσει όλο και περισσότερο με μουσείο ανθρωπολογίας και φυσικής ιστορίας, τέτοιο που κατόπιν του ανάλογου και αναγκαίου αντιτίμου, να το επισκέπτεται ο «τυχερός» ή και να το χαίρεται και να το νέμεται ο ακόμη πιο «τυχερός».
Μπορώ όλο και πιο εύκολα να φανταστώ τους μαθητές μου σε 10-20 χρόνια από τώρα ή και τα εγγόνια μου, αν έχω την τύχη να τα ζήσω, να «επισκέπτονται» το «δάσος», στο οποίο, όπως ακριβώς και στο μουσείο, δεν θα μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο πέρα από το να το βλέπουν και να το «θαυμάζουν», να «ριγούν από συγκίνηση και δέος» μπροστά στην «τελειότητα», που κάποιοι άλλοι έζησαν και κάποιοι άλλοι ή και οι ίδιοι (ξε)πούλησαν. Μπορώ να τους φανταστώ στα πλαίσια ενός καινοτόμου και ριζοσπαστικού project στο «σχολείο του μέλλοντος» να ερευνούν και να αφηγούνται – ή ακόμα καλύτερα να προβάλλουν σε video wall – μαρτυρίες από ένα παρελθόν (το δικό μας παρόν;), όπου οι «γέροι», οι «παλιοί» περπατούσαν ελεύθερα στο δάσος, έκοβαν λουλούδια την Πρωτομαγιά, έκαναν πικνίκ τα Σαββατοκύριακα, μάζευαν χόρτα το χειμώνα, έκαναν ποδήλατο τα ηλιόλουστα απογεύματα, έβγαιναν στα κλεφτά ραντεβού τα βραδάκια, συναντιούνταν και συνομιλούσαν με καρακάξες, πέρδικες, κοκκινολαίμηδες, κοτσύφια ακόμα και με αλεπούδες, κουνάβια, φίδια και χελώνες.
Ναι, δεν είναι δύσκολο. Μόλις πριν λίγες μέρες άκουσα με τα αυτιά μου ένα κορίτσι 6 ετών να λέει όλο πάθος και προσμονή για ένα αξιοθρήνητο παρτέρι σε μια τσιμεντοπλατεία του δήμου Αθηναίων με πέντε όλα κι όλα μαύρα κι έρημα, απότιστα από καιρό δεντράκια: «Πάμε στο δάσος να παίξουμε;»
Ναι, δεν είναι δύσκολο. Σήμερα διάβασα στα Νέα ότι «2.500 στρέμματα ελεύθερων χώρων και πάρκων παραμένουν κλειδωμένα για τους πολίτες», οι οποίοι «βλέπουν τα άλση πίσω από τα κάγκελα».
Και βέβαια δεν είναι δύσκολο. Από καιρό έχει γίνει συνείδηση ότι κάθε ελεύθερος χώρος (τι έννοια κι αυτή!) αφήνεται στην ελευθερία του, πράγμα που σημαίνει αφήνεται στην τύχη του για να’ ρθει η «ανάπτυξη» ως από μηχανής θεός ή ως άλλη αρχαιολογική σκαπάνη να τον ανακαλύψει, να τον εκσυγχρονίσει, να τον προστατέψει, να τον αναδείξει, να τον φυλακίσει και βεβαίως να τον εκμεταλλευτεί και να τον εμπορευτεί.
Την ώρα λοιπόν που η ίδια η επιστήμη της αρχαιολογίας αρχίζει να αμφισβητεί το μοντέλο της προστασίας των αρχαίων μνημείων με τη μέθοδο της «καγκελοποίησης» και της βίαιης απομάκρυνσής τους από το κοινωνικό γίγνεσθαι και προτάσσει το πρότυπο της «δημόσιας αρχαιολογίας» (public archaeology) και της «αρχαιολογίας της τοπικής κοινότητας» (community archaeology), μήπως θα ήταν καιρός μαζί με την «κοινωνικοποίηση των αρχαίων» να απαιτήσουμε και την κοινωνικοποίηση του φυσικού και ζωτικού μας χώρου; Να έρθουμε σε ρήξη με τη λογική της δήθεν οικολογικής προστασίας που απομακρύνει τον άνθρωπο από τη φύση και την κοινωνική και πολιτισμική του κληρονομιά την ίδια στιγμή που τον καταδικάζει στην απομόνωση της ατομικότητας αλλά και στη δικτατορία της συλλογικής ευθύνης;
Σ.Τ.
Σάββατο 16 Αυγούστου 2008
Μαζεύοντας σπόρους για την αναβλάστηση των βουνών

Συλλέγουμε σπόρους ...
Το μίγμα σπόρων με αργιλόχωμα μπορεί να δώσει τη λύση για την αναβλάστηση των βουνών. H μέθοδος βασίζεται στη λογική της φυσικής καλλιέργειας. Πρόκειται για χωμάτινους σβώλους που εμπεριέχουν μεγάλη ποικιλία σπόρων. Η κάλυψη με αργιλόχωμα προστατεύει τους σπόρους, ώστε να μη φαγωθούν από τα πουλιά και τα τρωκτικά και τους εξασφαλίζει το «αρχικό» χώμα για να φυτρώσουν. Η επιλογή της εποχής σποράς μέσα στην περίοδο των βροχών δίνει στους σπόρους τις καλύτερες συνθήκες, για να βλαστήσουν και στη συνέχεια η φύση επιλέγει ποιοι απ΄ αυτούς θα επιβιώσουν. Η μέθοδος εφαρμόζεται με επιτυχία στην Ιαπωνία, στις ΗΠΑ (όπου γίνονται σπορές και με αεροπλάνα), στην Κύπρο και από το 1994 και σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα.
Το πλεονέκτημα που έχει η μέθοδος είναι ότι σπέρνοντας μια μεγάλη ποικιλία σπόρων, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι κάποιοι θα βλαστήσουν όσο κακές και αν είναι οι συνθήκες. Επιπλέον, με την ποικιλία των φυτών εμπλουτίζεται το άγονο έδαφος. Έτσι δημιουργούνται οι συνθήκες που θα επιτρέψουν και σε άλλα φυτά να βλαστήσουν.
Προκειμένου να αναπτυχθούν δένδρα, απαιτούνται και χαμηλότερα φυτά, για να προστατεύσουν τη βάση των ψηλότερων και αντίστροφα, ενώ είναι αναγκαία η παρουσία θαμνωδών και ποωδών φυτών, καθώς και μικροοργανισμών. Όσο μεγαλύτερη ποικιλία σπόρων έχουμε τόσο αυξάνουμε την αποδοτικότητας της σποράς.
Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008
Πλησιάζοντας η μαύρη επέτειος...
Στην περιοχή του καμένου δημόσιου δάσους του Καϊάφα, που βρίσκεται στα διαχειριστικά όρια της ΕΤΑ Α.Ε., συντελείται αυτή τη στιγμή ένα οικολογικό έγκλημα που δίνει τη χαριστική βολή στη διαδικασία φυσικής αναγέννησης τους δάσους.
Οι υλοτομικές εργασίες απομάκρυνσης της νεκρής ξυλείας, που γίνονται σύμφωνα με εγκεκριμένη μελέτη της εταιρίας ΕΤΑ ΑΕ και υπό την επίβλεψη του δασαρχείου Ολυμπίας, γίνεται με τρόπο που επιφέρει ανεπανόρθωτες συνέπειες στη μελλοντική αποκατάσταση του δάσους. Ο εργολάβος του έργου χρησιμοποιεί βαρύ ερπυστριοφόρο όχημα, για τη συλλογή και μεταφορά των κορμών, που ουσιαστικά καταστρέφει τη σύσταση του εδάφους, ερημοποιώντας ακόμα περισσότερο τα ευπαθή αμμώδη εδάφη του Καϊάφα. Ύστερα από αποφασιστική παρέμβαση κατοίκων της περιοχής το Σάββατο 19/07/2008 σταμάτησαν προσωρινά οι εργασίες απομάκρυνσης της εμπορεύσιμης ξυλείας στο σημείο όπου γινόταν η καταστροφή.
Όμως το τοπίο ξεκαθάρισε όταν οι ίδιοι πολίτες συναντήθηκαν την Τρίτη 20/07/2008 με το δασάρχη Ολυμπίας Βασίλη Γιακουμή, που είναι και η επιβλέπουσα δημόσια αρχή στις συγκεκριμένες εργασίες. Απ’ ότι φαίνεται ο συγκεκριμένος δημόσιος λειτουργός συμφωνεί απόλυτα με τον τρόπο που γίνεται η απομάκρυνση της ξυλείας και έχει τη συνείδησή του ήσυχη μιας και όπως λέει θα ακολουθήσει η φύτευση δενδρυλλίων κουκουναριάς σε μια περιοχή που θα την έχουν μετατρέψει σε κρανίου τόπο οι εγκληματικές παρεμβάσεις εργολάβων ιδιωτών, ΕΤΑ ΑΕ και λοιπών κερδοσκοπικών δυνάμεων.
Ήδη τα ΕΤΑ ανέθεσαν τη μελέτη αναδάσωσης (προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ) στο δασολόγο Ηλία Αποστολίδη (εταιρία ΥΛΗ) και απ’ ότι φαίνεται το νέο «δάσος» που θα δημιουργηθεί, μετά την ισοπέδωση των αμμόλοφων, θα μοιάζει περισσότερο με … πάρκο αναψυχής, χωρίς ίχνος φυσικής χλωρίδας και πανίδας.
Εμείς όλοι οι οικολογικά ευαίσθητοι πολίτες της Ηλείας ζητούμε την άμεση διακοπή των εργασιών απομάκρυνσης της εμπορεύσιμης ξυλείας. Η σχεδιαζόμενη ολική τεχνητή αναδάσωση της καμένης περιοχής αποτελεί για μας προσπάθεια εμπορευματοποίησης των δημόσιων εκτάσεων.
Δεν είμαστε αφελείς, γνωρίζουμε καλά ότι οι πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού σχετίζονται με προσπάθειες οργανωμένων συμφερόντων να πετύχουν όπου μπορούν τον αποχαρακτηρισμό δασών και δασικών εκτάσεων. Μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από το 2001 με την πρώτη συνταγματική αναθεώρηση και που προσπάθησε να ολοκληρώσει η σημερινή κυβέρνηση, ανεπιτυχώς βέβαια, με την αναθεώρηση του άρθρου 24.
Διεκδικούμε,
να αφεθεί το δάσος στην φυσική του αναγέννηση για τουλάχιστον 2-3 χρόνια με απόλυτη προστασία.
να σταματήσουν οι εργασίες τώρα
- ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΙΣ. ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΦΥΤΩΡΙΑ
- ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΚΑΪΑΦΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΨΥΧΗΣ
- ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ
- ΣΕ ΕΝΑ ΔΑΣΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΕΝΝΑΤΑΙ, ΚΑΜΙΑ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ
Κυριακή 10 Αυγούστου 2008
Το στρατόπεδο Σακέττα πίστα για τους υποψήφιους οδηγούς;
Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008
Η αρμονική συνύπαρξη των αντιθέτων. Προστασία & Ανάπτυξη.
....Υπέρ της περιφερειακής του Υμηττού αν δεν τραυματισθεί το περιβάλλον και δεν αλλοιωθεί ο Υμηττός....
Μάλιστα. Είναι σαν να λέμε:
Υπέρ του πολέμου αρκεί να μην υπάρχουν θύματα;
Υπέρ του καπνίσματος αρκεί να μην βλάπτει την υγεία;
Υπέρ της δημοκρατίας αρκεί να μην ψηφίζουμε;
Υπέρ της ελευθερίας αρκεί να μην μιλά κανείς;
…………………………………………………………………………………
Η μέχρι σήμερα κοινή λογική λέει ότι δεν μπορείς να συζεύξεις τα αντίθετα και αν το κάνεις η συνισταμένη τους είναι ΜΗΔΕΝ.
Τρίτη 5 Αυγούστου 2008
Τα "έργα" στον Καρέα μέσα από τα μάτια ενός κατοίκου και συμπολίτη μας

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008
Ερωτηματικά, επικοινωνιακά παιχνίδια «αγάπης» και «εκτίμησης» και στη μέση «αυτοί οι τύποι»
Ο κύριος Χαρδαλιάς απολογείται στην ιστοσελίδα της press-bank και επί της ουσίας ζητά συγνώμη για τις φράσεις του «προβοκατόρικα ανυπόγραφα δημοσιεύματα» αφού, όπως λέει, δεν κατάλαβε ότι το press-bank.gr ήταν αυτό που τα δημοσίευε. Δηλαδή, κατά την άποψή του, δεν έχει σημασία τι γράφεται, αλλά από ποιον γράφεται!
Διαβάστε τη δήλωση του δημάρχου στο εν λόγω site (http://www.press-bank.com/articles/viewnews.aspx?lc=greek&newsid=E835C19E-E6AF-4483-8FDD-09239B577EEA) :
«Δεν είχα πρόθεση να σας θίξω. Και ειλικρινά δεν ήξερα ότι το κείμενο ήταν της press-bank.gr. Σας εκτιμώ, σας αγαπώ και ξέρω τον αγώνα σας για τον Υμηττό. Οι ακτιβιστές του καναπέ που εμείς φυλάμε τον Υμηττό τον Αύγουστο, αυτοί πάνε διακοπές. Και δυστυχώς έχουμε πολλούς τέτοιους. Αυτοί για να καταλάβεις, πάω να κάνω ένα έργο στον Καρέα, πάνε να μου το σταματήσουν δικαστικά, πάω να κάνω ένα πάρκιγκ πάνε να μου το σταματήσουν δικαστικά. Το πάρκο στην Καραολή Δημητρίου, ένα πάρκο που βραβεύτηκε από την HELEXPO σαν μια από τις καλύτερες πλατείες της τελευταίας δεκαετίας. Αυτοί προσπαθούσαν να το σταματήσουν γιατί –λέει- ήταν ένα έκτρωμα.
Τώρα αυτοί οι τύποι προσπαθούν να με εμπλέξουν μέσω του δημοσιεύματός σας με το e-pass. Μην νομίζεις ότι τους διαβάζει κανείς το site. Εσύ κι εγώ το διαβάζουμε. »
Ο δήμαρχος, λοιπόν, δεν ήθελε να θίξει το press-bank.gr που αγαπά και εκτιμά και δεν ήξερε ότι πρόκειται για το συγκεκριμένο site (το link μας ήταν πασιφανές) αλλά προτιμά να μιλά για τους δημότες, τους οποίους χαρατσώνει με παράνομα, όπως έκρινε ο Συνήγορος του Πολίτη, δημοτικά τέλη, εξαναγκάζει να κινηθούν δικαστικά και από τους οποίους σε τελευταία ανάλυση ζητά την ψήφο, με τη φράση «αυτοί οι τύποι» περιγράφοντάς τους με σκαιό και απαράδεκτο τρόπο!
«Αυτοί οι τύποι» αφενός πιστεύουν ότι «αρχή άνδρα δείκνυσι» και αφετέρου συνεχίζουν να αναρωτιούνται: τελικά εκφράζουν ή δεν εκφράζουν τον δήμαρχο τα όσα δημοσιεύονται;
Υ.Γ. Με το press-bank.gr, το ύφος του, το ήθος του και τα κοσμητικά του επίθετα ας συνεχίσει να ασχολείται ο δήμαρχος.
Κυριακή 27 Ιουλίου 2008
Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Καισαριανής ύστερα από τον συμβολικό καθαρισμό του δάσους
Στις 23 Ιούλη η Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής σε συνεργασία με Μονάδα Απεξάρτησης Εφήβων «ΑΤΡΑΠΟΣ» του ΟΚΑΝΑ προσπαθήσαμε να καθαρίσουμε το δάσος στον Αϊ-Γιάννη και την Πανεπιστημιούπολη. Πέντε μέρες πριν είχε γίνει ο εμπρησμός στο Λόφο του Αράπη. Όπως είδαμε όλοι όσοι πήγαμε εκεί για να βοηθήσουμε στο σβήσιμο της φωτιάς, είχε σύμμαχο σκουπίδια, γυαλιά, στρώματα, ξερά χόρτα και φρύγανα.
Δίπλα στο μοναστήρι βρεθήκαμε σε έναν απίστευτο σκουπιδότοπο, που είχε καλυφτεί από τις πευκοβελόνες. Οι φωτογραφίες του χώρου πριν και μετά τον καθαρισμό είναι αδιάψευστος μάρτυρας του εγκλήματος: δεκάδες μπουκάλια, πλαστικά δοχεία από ορυκτέλαια, πανιά, χαρτιά, 10 λάστιχα αυτοκινήτων, παπούτσια, 2 λεκάνες τουαλέτας, 1 παρμπρίζ αυτοκινήτου, 2 σπασμένα ημιαξόνια φορτηγού… Όσο μαζεύαμε με τις τσουγκράνες, τόσο από κάτω έβγαιναν στην επιφάνεια η βρομιά και η εγκατάλειψη του εδάφους.
Είμαστε βέβαιοι ότι οι αρμόδιοι θα δηλώσουν και πάλι αναρμόδιοι… Πανεπιστήμιο και δήμος έχουν εγκαταλείψει το δάσος, που έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, έτοιμο για να καεί σε ελάχιστο χρόνο, όπως έγινε και στο Λόφο του Αράπη… Ο μητροπολίτης, ο οποίος ονειρευόταν αρχονταρίκια, ύψωνε αγκαθωτά πλέγματα γύρω από τη Μονή του Αϊ -Γιάννη και καλούσε τα ΜΑΤ ενάντια στις κινητοποιήσεις των κατοίκων, έχει αφήσει τις γερόντισσες καλόγριες στο… έλεος του θεού, καθώς ο χώρος γύρω από τη μονή ήταν χωματερή με μπάζα και απίστευτα στρώματα σκουπιδιών.
Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι 30 άτομα θα μπορούσαν μέσα σε ένα απόγευμα να καθαρίσουν μόνο 100 μέτρα δάσους μαζεύοντας 65 μαύρες σακούλες σκουπιδιών και ότι αυτό θα ήταν μόνο μια συμβολική ενέργεια —που χρειάζεται να συνεχιστεί. Η συμβολή των νέων από την Μονάδα Απεξάρτησης Εφήβων «ΑΤΡΑΠΟΣ» του ΟΚΑΝΑ ήταν καθοριστική και η Πρωτοβουλία χαιρετίζει τη συμμετοχή τους και την απόφασή τους να συμβάλουν, για να πάψει το δάσος να είναι σκουπιδότοπος.
Να τελειώνουν λοιπόν τα παραμύθια…
Ο Λόφος του Αράπη, το Άλσος της Ζωοδόχου Πηγής, ο Κουταλάς, το πευκοδάσος του Καρέα αποτελούν ενιαίο χώρο πρασίνου. Το χώρο διεκδικεί η εκκλησία, ενώ η κυβέρνηση —που επιχείρησε πέρσι να αναθεωρήσει το άρθρο 24 του συντάγματος, για να μπορούν οι καταπατητές να αποχαρακτηρίσουν τις δασικές εκτάσεις— με τον υπουργό Υ(ΠΕΧΩ)ΔΕ Σουφλιά έχει εξαγγείλει την καταστροφή του δάσους με την κατασκευή της νέας περιφερειακής Υμηττού, που θα συνδέει το Αεροδρόμιο Σπάτων με τη λεωφόρο Ποσειδώνος και το παλιό αεροδρόμιο και θα έχει κόμβο εξόδου στο ύψος του Στρατοπέδου Σακέτα στην Κατεχάκη. Στο σημείο αυτό πέρσι κάψανε το δάσος στον Καρέα, φέτος κάψαν το δάσος του Υμηττού από τα Γλυκά Νερά, στις 18 Ιούλη το Λόφο του Αράπη.
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για να βρούμε ποιος είναι πίσω από τις φωτιές. Ούτε έχουν νόημα οι κραυγές για τους φυσικούς αυτουργούς… Κατασκευαστές αυτοκινητοδρόμων, εργολάβοι και εκκλησία είναι οι ηθικοί αυτουργοί και οι πραγματικοί εμπρηστές.
Να πάρει θέση, λοιπόν, το δημοτικό συμβούλιο ενάντια στην κατασκευή της νέας περιφερειακής Υμηττού, να σταματήσει η δημοτική αρχή να ζητά ως αντισταθμιστικά «οφέλη» την υπογειοποίηση του δρόμου της Πανεπιστημιούπολης, που θα μεταφέρει την κίνηση στην είσοδο της πόλης καταστρέφοντας το άλσος των Ιλισίων, προκαλώντας τρομακτικό κυκλοφοριακό πρόβλημα στην Ούλωφ Πάλμε και στην Μιχαλακοπούλου.
Να τελειώνουμε μια για πάντα με τις κατασκευαστικές εταιρείες και τους εργολάβους που καταστρέφουν τη ζωή της πόλης. Λεωφορειόδρομοι, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, καθαρισμός και σεβασμός του δάσους: ποιότητα ζωής στην πόλη, όχι άλλους δρόμους, τσιμέντο και οικιστική επέκταση στα καμένα…
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Δήμος Καισαριανής να προχωρήσουν στον καθαρισμό του δάσους
Nα παλέψουμε μαζί με όσους αντιστέκονται σε όλες τις γειτονιές στους νέους αυτοκινητοδρόμους
Να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας
Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής
http://protovouliakatoikwnkaisarianis.blogspot.com/, email: protovouliakaisarianis.gmail.com
Σάββατο 26 Ιουλίου 2008
Απάντηση του δημάρχου Βύρωνα, κ. Χαρδαλιά, στην ανάρτηση με τίτλο "Ποιος υπογράφει το παρακάτω άκρως επικίνδυνο κείμενο;"
Σύλα Τσέκου,
Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008
Ποιος υπογράφει το παρακάτω άκρως επικίνδυνο κείμενο;
Αυτά εννοείτε Δήμαρχε με την χιλιοπαιγμένη φράση "ο Υμηττός είναι ξέφραγο αμπέλι" και να τον "προστατέψουμε";
Μητροπολιτικό "Πάρκο" του Γουδή. "Μπουκίτσες" ή "μπακλαβάς", πάντως ΤΡΩΓΕΤΑΙ
http://saveileia2.blogspot.com/2008/07/oxi.html
ΠΩΛΕΙΤΑΙ!
Σειρά έχουν οι φυλακές. Θυμηθείτε το.