Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

ΥΜΗΤΤΟΣ: του στρατού, του Θεού, του λατόμου ... και του Σ.Π.Α.Υ. που "φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε φορέα διαχείρισης του όρους"

Ο Σεπτέμβρης ήρθε όχι μόνο με συναυλίες και πολιτισμό* αλλά και με νέα για τον Υμηττό.

Ο Σ.Π.Α.Υ. επανέρχεται δριμύτερος μέσω του προέδρου του, ο οποίος μετά και από το δελτίο τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που προαναγγέλλει τη θετική ματιά της κυβέρνησης στο να ανακηρυχθεί ο Υμηττός Εθνικό Πάρκο ή Δρυμός (μάλλον το πρώτο) ξεκαθαρίζει επιτέλους ότι "φιλοδοξεί να να εξελιχθεί σε φορέα διαχείρισης του όρους". (Βλέπε σχετικά http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=29836440,46115352,51786648)

Από καιρό έχουμε θέσει, ενοχλητικά (γιατί άραγε;) για κάποιους, ερωτήματα σε σχέση με το τι εστί Εθνικό Πάρκο και κυρίως τι εστί Φορέας Διαχείρισης. Τι ακριβώς κάνει; Ποια προβλέπεται να είναι τα έσοδά του; Ποια είναι η αποτελεσματικότητά του σε ό,τι αφορά την προστασία; Είναι η μοναδική λύση; Υπάρχουν μόνο μοναδικές λύσεις;

Ήρθε η ώρα να ανοίξει αυτή η συζήτηση για να μην καταπίνουμε ό,τι μας σερβίρουν άκριτα. Το ζήτημα των Εθνικών (αλλά και άλλων όπως έχει, δυστυχώς, αποδειχτεί "Πάρκων") είναι μεγάλο και σοβαρό και δεν γίνεται να το αποδεχόμαστε ή να το απορρίπτουμε χωρίς πρώτα να γνωρίζουμε περί τίνος ακριβώς πρόκειται.

Γι' αυτό, όπως άλλωστε είχαμε δεσμευτεί, σκοπεύουμε καταρχάς να δημοσιοποιήσουμε κείμενα (Νόμους, αποφάσεις, μελέτες κ.λ.π.) που έχουν σχέση με την υπόθεση Εθνικά Πάρκα - Εθνικοί Δρυμοί με απώτερο στόχο τη δημόσια συζήτηση και τον προβληματισμό, που μπορούν να οδηγήσουν στην κριτική τοποθέτηση επί του θέματος.

Καθιστούμε σαφές εξαρχής ότι βασικά και μοναδικά κριτήρια είναι για μας η υπεράσπιση και η διεκδίκηση του δημόσιου χαρακτήρα του Υμηττού και κάθε ελεύθερου χώρου, όπως επίσης και η προς τους πολίτες πολιτική και κοινωνική λογοδοσία.


*Σημ.: Παρεμπιπτόντως, η συναυλία των Όναρ και των Υπόγειων Ρευμάτων στον Καρέα απέδειξε:


1. ότι η πλατεία Νικολαΐδη μπορεί να μετατραπεί από τσιμεντο-παρκιν-θερμοσυσσωρευτής τη μέρα σε έναν πολύ καλό για πολιτιστικές εκδηλώσεις χώρο τη νύχτα.


2. ότι ο δήμος μπορεί να ακολουθήσει και μη εμπορευματοποιημένες πρακτικές πολιτιστικού περιεχομένου.


3. ότι τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει στο μέλλον να ενισχυθούν και από άλλου είδους ανοιχτά πολιτιστικά δρώμενα, όχι απαραίτητα αμιγώς ψυχαγωγικά.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΩΛΕΙΤΑΙ!

Το νερό που πίνουμε!
Σειρά έχουν οι φυλακές. Θυμηθείτε το.
Powered By Blogger

Αναγνώστες

Βlog ελεύθερο από διαφημίσεις

Κοινοποίηση