Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Εκστρατεία ενημέρωσης για τους σχεδιαζόμενους νέους αυτοκινητόδρομους, σήραγγες και κόμβους στον Υμηττό τη μέρα της δενδροφύτευσης.



Την περασμένη Κυριακή οι χιλιάδες κόσμου, μικροί και μεγάλοι, που έφτασαν στον Υμηττό με ένα δεντράκι, με ένα φτυάρι και με μεγάλο και ειλικρινές ενδιαφέρον για τον Υμηττό, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής τους εκτός από την κατάθεση ζωής που έκαναν, ενημερώθηκαν και για τους Νέους αυτοκινητόδρομους Αττικής που σχεδιάζει το Υ.......Δ.Ε και κυρίως για τον τερατώδη ανισόπεδο κόμβο του Σακέτα - λίγο πιο πέρα από εκεί που θα δενδροφύτευαν.
Οι περισσότεροι, ανυποψίαστοι, μέ έκπληξη κοίταζαν τα σχέδια που το ίδιο το Υ.......Δ.Ε έχει ανακοινώσει ήδη από τον Ιούνιο - και άλλοι καμώνονται πως δεν γνωρίζουν. Η έκπληξη τις περισσότερες φορές ακολουθούνταν από οργή, καθώς έντονη ήταν η υποψία του εμπαιγμού και της παραπλάνησης. Οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου κατανόησαν αυτό που άλλοι - οι καθ' ύλην "αρμόδιοι" - με τόση ευκολία κάνουν πως δεν κατανοούν: ότι οι δρόμοι αυτοί δεν σχεδιάζεται να φτιαχτούν "για το καλό τους", ότι καμία περιβαλλοντική μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει την "οικολογική συμπεριφορά" ενός τεράστιου σε μέγεθος ανισόπεδου κόμβου μέσα στο βουνό, ότι σε τελική ανάλυση οι δρόμοι ανέκαθεν φτιάχνονταν κατεξοχήν για την κυκλοφορία εμπορευμάτων και κεφαλαίων και δευτερευόντως για την εξυπηρέτηση μεγαλοκατασκευαστικών και άλλων οικονομικών συμφερόντων.

Οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου που πήγαν Κυριακή πρωί να φυτέψουν έναν σπόρο ζωής στο βουνό, έσπειραν και το σπόρο της αμφισβήτησης και της αντίστασης σε όποια σχέδια απεργάζονται την υποβάθμιση της ζωής τους και την υποτίμηση της νοημοσύνης τους.
Ζητούσαν περισσότερες πληροφορίες από τις επιτροπές και τις πρωτοβουλίες κατοίκων που βρέθηκαν εκεί και μοίραζαν υλικό και υπέγραψαν κατά εκατοντάδες κείμενο-ψήφισμα ενάντια στην κατασκευή των νέων αυτοκινητόδρομων.
Με όλους αυτούς - και άλλους με τους οποίους θα βρεθούμε στην πορεία - θα ξανασυναντηθούμε για να υπερασπίσουμε το δικαίωμά μας σε μια ανθρώπινη ζωή μέσα σε μια ανθρώπινη πόλη.

Το κείμενο του ψήφισματος

Εμείς που υπογράφουμε παρακάτω εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας σε οποιεσδήποτε προσπάθειες περαιτέρω υποβάθμισης του βουνού και του δάσους είτε αυτές αφορούν νέους αυτοκινητόδρομους (υπογειοποιημένους ή μη) με σήραγγες και κόμβους στο βουνό, είτε αφορούν άλλες οικιστικές ή «κοινωφελείς» ή και επιχειρηματικές δραστηριότητες και επεκτάσεις. Συγκεκριμένα ΛΕΜΕ:
  • Να μη γίνει η νέα περιφερειακή (δυτική και ανατολική) Υμηττού.

  • Κανένας νέος αυτοκινητόδρομος ούτε γύρω, ούτε μέσα, ούτε πάνω από τον Υμηττό.

  • Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στο δάσος

  • Άμεση απομάκρυνση όλων των εγκαταστάσεων από τον Υμηττό. Αναδάσωση και απόδοση των χώρων αυτών στους κατοίκους.

  • Προστασία του Υμηττού από οποιαδήποτε συμφέροντα τον διεκδικούν.

  • Ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων στο δάσος.

  • Να ενισχυθούν και να επεκταθούν τα δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα εναλλακτικά μέσα μετακίνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΩΛΕΙΤΑΙ!

Το νερό που πίνουμε!
Σειρά έχουν οι φυλακές. Θυμηθείτε το.
Powered By Blogger

Αναγνώστες

Βlog ελεύθερο από διαφημίσεις

Κοινοποίηση