Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008

Πλησιάζοντας η μαύρη επέτειος...

Η μαύρη επέτειος των περσινών πυρκαγιών πλησιάζει. Τι γίνεται με το περίφημο ρητό: "όπου ήταν δάσος θα ξαναγίνει δάσος";

Η περίπτωση της Ηλείας και του δάσους του Καϊάφα. Κείμενο της Πανηλειακής Επιτροπής Αγώνα για τις Πυρόπληκτες Περιοχές


ΟΠΟΥ ΗΤΑΝ ΔΑΣΟΣ ΘΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΔΑΣΟΣ ;


Στην περιοχή του καμένου δημόσιου δάσους του Καϊάφα, που βρίσκεται στα διαχειριστικά όρια της ΕΤΑ Α.Ε., συντελείται αυτή τη στιγμή ένα οικολογικό έγκλημα που δίνει τη χαριστική βολή στη διαδικασία φυσικής αναγέννησης τους δάσους.
Οι υλοτομικές εργασίες απομάκρυνσης της νεκρής ξυλείας, που γίνονται σύμφωνα με εγκεκριμένη μελέτη της εταιρίας ΕΤΑ ΑΕ και υπό την επίβλεψη του δασαρχείου Ολυμπίας, γίνεται με τρόπο που επιφέρει ανεπανόρθωτες συνέπειες στη μελλοντική αποκατάσταση του δάσους. Ο εργολάβος του έργου χρησιμοποιεί βαρύ ερπυστριοφόρο όχημα, για τη συλλογή και μεταφορά των κορμών, που ουσιαστικά καταστρέφει τη σύσταση του εδάφους, ερημοποιώντας ακόμα περισσότερο τα ευπαθή αμμώδη εδάφη του Καϊάφα. Ύστερα από αποφασιστική παρέμβαση κατοίκων της περιοχής το Σάββατο 19/07/2008 σταμάτησαν προσωρινά οι εργασίες απομάκρυνσης της εμπορεύσιμης ξυλείας στο σημείο όπου γινόταν η καταστροφή.
Όμως το τοπίο ξεκαθάρισε όταν οι ίδιοι πολίτες συναντήθηκαν την Τρίτη 20/07/2008 με το δασάρχη Ολυμπίας Βασίλη Γιακουμή, που είναι και η επιβλέπουσα δημόσια αρχή στις συγκεκριμένες εργασίες. Απ’ ότι φαίνεται ο συγκεκριμένος δημόσιος λειτουργός συμφωνεί απόλυτα με τον τρόπο που γίνεται η απομάκρυνση της ξυλείας και έχει τη συνείδησή του ήσυχη μιας και όπως λέει θα ακολουθήσει η φύτευση δενδρυλλίων κουκουναριάς σε μια περιοχή που θα την έχουν μετατρέψει σε κρανίου τόπο οι εγκληματικές παρεμβάσεις εργολάβων ιδιωτών, ΕΤΑ ΑΕ και λοιπών κερδοσκοπικών δυνάμεων.
Ήδη τα ΕΤΑ ανέθεσαν τη μελέτη αναδάσωσης (προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ) στο δασολόγο Ηλία Αποστολίδη (εταιρία ΥΛΗ) και απ’ ότι φαίνεται το νέο «δάσος» που θα δημιουργηθεί, μετά την ισοπέδωση των αμμόλοφων, θα μοιάζει περισσότερο με … πάρκο αναψυχής, χωρίς ίχνος φυσικής χλωρίδας και πανίδας.
Εμείς όλοι οι οικολογικά ευαίσθητοι πολίτες της Ηλείας ζητούμε την άμεση διακοπή των εργασιών απομάκρυνσης της εμπορεύσιμης ξυλείας. Η σχεδιαζόμενη ολική τεχνητή αναδάσωση της καμένης περιοχής αποτελεί για μας προσπάθεια εμπορευματοποίησης των δημόσιων εκτάσεων.
Δεν είμαστε αφελείς, γνωρίζουμε καλά ότι οι πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού σχετίζονται με προσπάθειες οργανωμένων συμφερόντων να πετύχουν όπου μπορούν τον αποχαρακτηρισμό δασών και δασικών εκτάσεων. Μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από το 2001 με την πρώτη συνταγματική αναθεώρηση και που προσπάθησε να ολοκληρώσει η σημερινή κυβέρνηση, ανεπιτυχώς βέβαια, με την αναθεώρηση του άρθρου 24.

Δεν θα επιτρέψουμε στα Ε.Τ.Α. Α.Ε. να προχωρήσουν σε κερδοσκοπικές επενδύσεις στο δάσος του Καϊάφα, ένα δάσος που αποτελεί δημόσια γη στην συνείδηση του κόσμου, όποιο και αν είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ο χαρακτηρισμός του δάσους του Καϊάφα ως “ιδιωτικό” μας βρίσκει ριζικά αντίθετους. Εμείς θεωρούμε το δάσος ως ελεύθερο, δημόσιο, κοινωνικό αγαθό και απαιτούμε την άμεση επιστροφή του δάσους στο δημόσιο περιβάλλον που ανήκει.

Διεκδικούμε
,
να αφεθεί το δάσος στην φυσική του αναγέννηση για τουλάχιστον 2-3 χρόνια με απόλυτη προστασία.
να σταματήσουν οι εργασίες τώρα


- ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΙΣ. ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΦΥΤΩΡΙΑ
- ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΚΑΪΑΦΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΨΥΧΗΣ
- ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ
- ΣΕ ΕΝΑ ΔΑΣΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΕΝΝΑΤΑΙ, ΚΑΜΙΑ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ


Περισσότερα στο http://kaiafassos.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΩΛΕΙΤΑΙ!

Το νερό που πίνουμε!
Σειρά έχουν οι φυλακές. Θυμηθείτε το.
Powered By Blogger

Αναγνώστες

Βlog ελεύθερο από διαφημίσεις

Κοινοποίηση