Σάββατο 19 Ιουλίου 2008

Ποιος τρίβει τα χέρια του για τους Νέους Αυτοκινητόδρομους Αττικής ή αλλιώς τους "δρόμους της φωτιάς";


Αν και κατακαλόκαιρο, που λείπουν οι περισσότεροι, εμείς θα σταθούμε και πάλι στο θέμα των νέων δρόμων που σχεδιάζει για την Αττική το Υ....ΧΩΔΕ.

Για να δούμε λοιπόν ποιοι πραγματικά ωφελούνται από τους "Νέους Αυτοκινητόδρομους Αττικής". Ποιοι, με λίγα λόγια, τρίβουν από τώρα τα χέρια τους. Παρακάτω θα εκθέσουμε με δικά τους λόγια τα .... μεγάλα οφέλη για τον ελληνικό λαό και τις ανάγκες του.


Παρακαλούμε δώστε την απαραίτητη προσοχή!

Α. ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ (ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΕΣ) ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Σε θέση μάχης οι κατασκευαστικές για την επέκταση της Αττικής Οδού
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2008

Τέτη Ηγουμενίδη,

http://beta.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1538647

(Δυστυχώς η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε συνδρομητές)

Τα έργα επέκτασης της Αττικής Οδού αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2013. Σε φάση συζητήσεων - διαπραγματεύσεων βρίσκονται οι κατασκευαστικές εταιρείες, όπως και οι ξένες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, εν όψει της προκήρυξης από το ΥΠΕΧΩΔΕ του έργου παραχώρησης κατασκευής των νέων αυτοκινητοδρόμων Αττικής ή των επεκτάσεων της Αττικής Οδού όπως έχει επικρατήσει να λέγεται.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα παραχώρησης, που αναμένεται να προκηρυχθεί στα τέλη του έτους, συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ, το οποίο, όπως είναι φυσικό, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ολόκληρου του κατασκευαστικού κλάδου.
Αν και εκτιμάται ότι τα σχήματα - κοινοπραξίες που εν τέλει θα λάβουν μέρος στη διαγωνιστική διαδικασία θα γίνουν γνωστά την τελευταία στιγμή, οι πληροφορίες από τις συζητήσεις που πραγματοποιούνται ήδη έχουν δώσει αφορμές για ανάλογα σενάρια. Δεδομένο θεωρείται πως από ελληνικής πλευράς το έργο θα διεκδικήσουν οι όμιλοι Ελλάκτωρ (πρώην Ελληνική Τεχνοδομική) η J&P Αβαξ, η ΓΕΚ - Τέρνα, η Μηχανική, αλλά και η Intracom, μέσω της θυγατρικής της Intrakat. Για την τελευταία, το δήλωσε σαφώς η διοίκησή της κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων της. Για τη Μηχανική οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συγκροτεί κοινοπραξία με ξένο όμιλο.

Οι Ελλάκτωρ και J&P Αβαξ, εταιρείες οι οποίες συμμετέχουν και στο μετοχικό κεφάλαιο της Αττικής Οδού, πιθανόν είναι να είναι και πάλι μαζί. Αλλωστε συνεργάζονται και στις συμβάσεις παραχώρησης των οδικών έργων που ξεκίνησαν να υλοποιούνται (Βορειοδυτική και Ανατολική Οδός Πελοποννήσου, αυτοκινητόδρομος Μαλιακός - Κλειδί). Με ενδιαφέρον αναμένεται αν στο σχήμα των Ελλάκτωρ - J&P ?βαξ θα συμμετάσχει και ο εταίρος τους στην Αττική Οδό, η εταιρεία Αττικάτ. Αυτό όμως ουσιαστικά μπορεί και να οδηγήσει σε συμμαχία των τριών μεγαλυτέρων κατασκευαστικών ομίλων της χώρας Ελλάκτωρ - J&P Αβαξ - ΓΕΚ, καθώς ποσοστό περί το 21% της Αττικάτ έχει εξαγοράσει η ΓΕΚ.

Από την πλευρά της, η ΓΕΚ διατηρεί μια πολύ ισχυρή συνεργασία με τις Cintra και ACS, εταιρείες με τις οποίες έχει αναλάβει τις συμβάσεις παραχώρησης των έργων που αφορούν την κατασκευή της Ιόνιας Οδού αλλά και του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας Ε65, οπότε μια νέα συνεργασία είναι επίσης πολύ πιθανή.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από την πλευρά των κατασκευαστικών ομίλων λέγεται πως η προσπάθεια θα είναι στην κατεύθυνση τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος του έργου να κατασκευαστεί από ελληνικές εταιρείες. Εκτιμάται ότι, στην παρούσα φάση, η λογική αυτή μπορεί και να επικρατήσει και έτσι δεν αποκλείεται να δούμε σχήματα, πέρα από τις όποιες αντιπαλότητες έχουν υπάρξει στην εν λόγω αγορά.
Ποια είναι τα νέα τμήματα που θα κατασκευαστούν:
Οι Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής είναι ένα έργο προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ και μήκους περίπου 55 χιλιομέτρων, στο οποίο περιλαμβάνονται:
- Η Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρος Υμηττού, από τη νότια απόληξη της Αττικής Οδού στην Κατεχάκη έως τη Λεωφ. Ποσειδώνος, μήκους 14,5 χλμ.
- Η μεγάλη Σήραγγα Υμηττού, μήκους 3,5 χλμ., με τις εκατέρωθεν προσβάσεις της, που θα συνδέει τη νότια πλευρά του Λεκανοπεδίου με τα Μεσόγεια, από Α/Κ Σακέτα (στην περιοχή του Βύρωνα) μέχρι τον Α/Κ Μεσογείων, μήκους 7,5 χλμ.
- Ο οδικός άξονας σύνδεσης Μεσογείων - Ραφήνας, από τον Α/Κ Μεσογείων (μετά τη μεγάλη Σήραγγα Υμηττού) μέχρι τη Ραφήνα, μήκους 17 χλμ., με ενδιάμεσο Α/Κ προς την Αττική Οδό και το αεροδρόμιο. Προβλέπεται η επέκταση και η σύνδεσή τους από τη Ραφήνα μέχρι την Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας στις Αφίδνες, μήκους άλλων 25 χλμ.
- Ο οδικός άξονας Μεσογείων - Αγ. Μαρίνας, από τον Α/Κ Μεσογείων μέχρι την Αγία Μαρίνα, μήκους 11,5 χλμ.
- Η ολοκλήρωση του άξονα Σταυρού - Ραφήνας, σε μήκος άλλων 2,9 χλμ. μέχρι τον Α/Κ Σπάτων (επί του άξονα Α/Κ Μεσογείων Ραφήνας).
- Η ανακατασκευή και υπογειοποίηση της Λεωφ. Ποσειδώνος, μήκους 1,4 χλμ.
Η κατασκευή του έργου θα γίνει με σύμβαση παραχώρησης και ο «παραχωρησιούχος» θα εισπράττει, για περίοδο πιθανόν 25 ετών, τα διόδια, που θα συμφωνήσει με το ΥΠΕΧΩΔΕ. Η ανάδειξη του αναδόχου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές καλοκαιριού του 2009, εφόσον βεβαίως δεν υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις από τις ενστάσεις, ενώ στο σύνολό του το έργο σχεδιάζεται να είναι έτοιμο το 2013.

Ο προηγούμενος διαγωνισμός

Για το έργο των επεκτάσεων της Αττικής Οδού, είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός και το 2003, με σημαντικές όπως φαίνεται διαφοροποιήσεις όσον αφορά στο αντικείμενο σε σχέση με τα έργα που πρόκειται να προκηρυχθούν στο νέο διαγωνισμό.
Τότε είχαν προεπιλεγεί τα εξής κοινοπρακτικά σχήματα: 1. Ελλάκτωρ - Παντεχνική, J&P Αβαξ και ΑΤΤΙ - ΚΑΤ (δηλαδή το σχήμα που έχει κατασκευάσει και διαχειρίζεται την Αττική Οδό). 2. ΓΕΚ - Cintra - ACS. 3. Hochtief - Strabag - Bilfinger - ΑΕΓΕΚ - Αθηνά και 4. Bouygues - ΑΛΤΕ. Βεβαίως, οι εξελίξεις στον κατασκευαστικό κλάδο στο μεταξύ είναι πολλές και είναι προφανές ότι αν π.χ. αποφασιστεί οι σημερινοί σύμμαχοι στην Αττική Οδό να κατέβουν όλοι μαζί στη θέση της Αττικάτ πιθανότατα να είναι η ΓΕΚ. Την ίδια στιγμή, η ΑΛΤΕ, τα τελευταία χρόνια, δεν δραστηριοποιείται, ενώ η Αθηνά έχει εξαγοραστεί από την J&P Αβαξ, όπως και η Παντεχνική από την Ελλάκτωρ.



Επεκτάσεις Αττικής Οδού: "Μετωπική" για τη διεκδίκηση του έργου 04/06/2008


Του Φάνη Γαβρινιώτη

http://www.capital.gr/news.asp?Details=515874



Τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα «μάχη» για τη διεκδίκηση ενός έργου είναι αποφασισμένοι να δώσουν οι ελληνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι, αλλά και οι ξένοι οίκοι που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, αφού εκτός των οικονομικών ωφελημάτων η σύμβαση παραχώρησης για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού έχει παράλληλα και ιδιαίτερη στρατηγική σημασία. Το γεγονός ότι οι Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής (όπως είναι η επίσημη ονομασία του έργου των επεκτάσεων της Αττικής Οδού) διευκολύνουν τη πρόσβαση από και προς τις νότιες περιοχές του λεκανοσπεδίου και ταυτόχρονα συνδέουν την ταχέως αναπτυσσόμενη βορειοανατολική Αττική με το κέντρο της Αθήνας, καθιστά το συγκεκριμένο έργο ζωτικής σημασίας σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις - κυκλοφορία και κατ’ επέκταση ισχυροποιεί τη θέση εκείνου που θα αναλάβει να το υλοποιήσει και να το διαχειριστεί για τα επόμενα 25 έτη. Επιπλέον, η ανάληψη του συγκεκριμένου έργου εκτιμάται πως θα δώσει προβάδισμα στον ανάδοχο για την κατασκευή των οδικών υποδομών που θα γίνουν στο λεκανοπέδιο της Αττικής τόσο στο κοντινό (το ΥΠΕΧΩΔΕ προγραμματίζει ήδη δημόσια έργα ύψους 500 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του 4ης Προγραμματικής Περιόδου) όσο και στο απώτερο μέλλον.

"Πυρετός" διεργασιών στους κατασκευαστικούς ομίλους

Αν και οι επαφές μεταξύ των κατασκευαστικών ομίλων για το θέμα της τελευταίας από το «πακέτο» των επτά συμβάσεων παραχώρησης έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, η προχθεσινή επίσημη ανακοίνωση δια στόματος του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά της προκήρυξης νέου διεθνούς διαγωνισμού «άνοιξε» ένα καινούργιο κύκλο συζητήσεων. Οι διεργασίες που θα οδηγήσουν στη δημιουργία των κοινοπρακτικών σχημάτων που θα πέσουν στη «μάχη» της διεκδίκησης εκτιμάται πως θα κορυφωθούν το προσεχές Φθινόπωρο, δηλαδή λίγο πριν από τη δημοπράτηση του έργου που αναμένεται στα τέλη του έτους. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν θα γίνει προεπιλογή όπως είχε συμβεί στον πρώτο και τελικά ακυρωθέντα διαγωνισμό, αλλά οι υποψήφιοι ανάδοχοι θα κληθούν να λάβουν τα τεύχη δημοπράτησης και αφού τα μελετήσουν για διάστημα δύο – τριών μηνών να υποβάλουν τις προσφορές τους. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, σίγουρη θεωρείται η συμμετοχή στο διαγωνισμό της κοινοπραξίας των εταιρειών που διαχειρίζονται την Αττική Οδό, δηλαδή του σχήματος των Ελληνική Τεχνοδομική – J&P Άβαξ – ΑΤΤΙ-ΚΑΤ. Ωστόσο, δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο διεύρυνσης του σχήματος. Θα πρέπει να σημειωθεί, επίσης, πως το ενδεχόμενο ανάληψης της νέας σύμβασης παραχώρησης από τη συγκεκριμένη κοινοπραξία (ακόμη κι αν αυτή διευρυνθεί) καθιστά αυτόματα τις εταιρείες – μετόχους της πανίσχυρες σε ότι αφορά τον έλεγχο του βασικού οδικού δικτύου του λεκανοπεδίου, αφού θα διαχειρίζονται ταυτόχρονα τόσο την Αττική Οδό όσο και τις επεκτάσεις της. Το έργο του 1,2 δισ. ευρώ για τους Νέους Αυτοκινητόδρομους Αττικής αναμένεται να διεκδικήσει και ο όμιλος της ΓΕΚ, χωρίς μέχρι στιγμής να είναι σίγουρο μέσω ποιου κοινοπρακτικού σχήματος θα γίνει αυτό, αφού η συνεργασία με τους ισπανικούς ομίλους Cintra και ACS (με τους οποίους έχει αναλάβει τις συμβάσεις παραχώρησης της Ιόνιας Οδού και του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας) δεν θεωρείται δεδομένη. Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος της ΓΕΚ κατέχει εδώ και περίπου ένα χρόνο το 21,5% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΤΙ- ΚΑΤ, το οποίο και απέκτησε με στόχο –μεταξύ άλλων– να εισέλθει στην Αττική Οδό. Ενδιαφέρον για το έργο των Νέων Αυτοκινητοδρόμων Αττικής, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό να εκδηλώσει και ο όμιλος της Μηχανικής, συνεργαζόμενος με ξένους οίκους. Ανοιχτό είναι, επίσης, το ενδεχόμενο να «κατέβει» στο διαγωνισμό και κάποιο σχήμα που θα απαρτίζεται κυρίως από μεγάλους κατασκευαστικούς οίκους του εξωτερικού. Εκκρεμότητα πέντε ετών Το έργο των επεκτάσεων της Αττικής Οδού, με βάση τον αρχικό διαγωνισμό και την προεπιλογή που έγινε το 2003 διεκδίκησαν τέσσερα σχήματα και συγκεκριμένα οι κοινοπραξίες των εταιρειών – μετόχων της Αττικής Οδού (Ελληνική Τεχνοδομική – Παντεχνική, J&P Άβαξ και ΑΤΤΙ – ΚΑΤ), των ΓΕΚ – Cintra – ACS, των Hochtief – Strabag – Bilfinger – ΑΕΓΕΚ – Αθηνά και των Bouygues – ΑΛΤΕ. Φυσικά, στο διάστημα των πέντε ετών που μεσολάβησε από τότε άλλαξαν πολλά, καθώς άλλες τεχνικές εταιρείες είτε αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα είτε χρεοκόπησαν (ΑΕΓΕΚ, ΑΛΤΕ) και άλλες εξαγοράσθηκαν ή εντάχθηκαν σε μεγαλύτερους ομίλους (Παντεχνική, Αθηνά, ΑΤΤΙ – ΚΑΤ, Hochtief) με αποτέλεσμα οι ισορροπίες να μεταβληθούν ριζικά και να δημιουργηθούν νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση του έργου των επεκτάσεων της Αττικής Οδού. Οι μεταβολές αυτές και κυρίως οι αλλαγές σε ό,τι αφορά τις επιμέρους οδικές υποδομές που θα κατασκευαστούν στο πλαίσιο της συγκεκριμένης σύμβασης κατέστησαν πλέον επιβεβλημένη την επαναπροκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την επιλογή παραχωρησιούχου, κάτι που ανακοινώθηκε και επισήμως από το ΥΠΕΧΩΔΕ την περασμένη Δευτέρα.




Β. ΟΙ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Τα πάνω - κάτω στην κτηματαγορά από τα νέα συγκοινωνιακά έργα
06/06/2008
http://www.capital.gr/news.asp?Details=517592


Του Κωνσταντίνου Λάμπρου


Ριζικές ανακατατάξεις στον συγκοινωνιακό χάρτη της Αττικής αλλά και γειτονικών περιοχών επιφέρουν τα δρομολογούμενα έργα τόσο σε ό,τι αφορά τους Νέους Αυτοκινητοδρόμους Αττικής, όσο και τα έργα επέκτασης των δικτύων μέσων μαζικής μεταφοράς (Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ, Προαστιακός). Οι ανακατατάξεις αυτές αλλάζουν τα δεδομένα και για την αγορά ακινήτων στην Αττική και τους όμορους νομούς, καθώς σταδιακά μέσα στα επόμενα χρόνια η τύχη πολλών περιοχών κυρίως του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας θα μεταβληθεί άρδην.


Η προϊστορία δείχνει ότι ο μεγαλύτερος ίσως καταλύτης για την ανάπτυξη μίας αγοράς ακινήτων είναι η βελτίωση ή και η πλήρης αναμόρφωση των συγκοινωνιακών της υποδομών. Η έναρξη λειτουργίας των πρώτων τμημάτων του δικτύου Μετρό και της Αττικής Οδού αποτελούν τον πλέον αδιάψευστο μάρτυρα των αλλαγών που μπορούν να φέρουν στην οικοδομική δραστηριότητα και στις τιμές των ακινήτων μεγάλα συγκοινωνιακά έργα. Η ανάπτυξη άλλοτε εγκαταλελειμμένων, υποβαθμισμένων ή αναξιοποίητων περιοχών του κέντρου της Αθήνας, η σταδιακή μετατόπιση του οικιστικού ιστού της Αθήνας προς την κοιλάδα των Μεσογείων και η παράλληλη μετατροπή πολλών παραλιακών περιοχών της Αττικής από εξοχικούς προορισμούς σε περιοχές κύριας κατοικίας είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα των αλλαγών που επέρχονται όταν δρομολογούνται μεγάλες παρεμβάσεις. Συνήθως, μάλιστα, το ράλι τιμών προηγείται της έναρξης λειτουργίας των έργων και οι όποιες υπεραξίες προεξοφλούνται πριν φανούν στην πράξη τα οφέλη για μία περιοχή. Βέβαια, η σημερινή κατάσταση στην αγορά ακινήτων είναι διαφορετική από ό,τι ήταν πριν από μία δεκαετία όταν ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 δρομολογήθηκαν τα πρώτα μεγάλα συγκοινωνιακά έργα στην Αττική. Παρ΄ όλα αυτά, θεωρείται μάλλον σίγουρο ότι πολλές περιοχές θα έχουν διαφορετική πορεία όταν σταδιακά η νέα γενιά συγκοινωνιακών υποδομών αρχίσει να γίνεται πράξη. Ενδεχομένως, πάντως, η επέκταση του οικιστικού δυναμικού της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας σε νέα σημεία να λειτουργήσει και εξισορροπητικά στον κορεσμό ορισμένων περιοχών, όπου η έλλειψη γης έχει εκτοξεύσει τις τιμές.

Αυτό, βέβαια, μπορεί να γίνει μόνο αν οι νέες συγκοινωνιακές υποδομές συνοδευθούν από επιτάχυνση των διαδικασιών εντάξεων νέων περιοχών στο σχέδιο πόλης (!!!!!), καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν αποκλείεται να δούμε να επαναλαμβάνεται το στρεβλό και εν πολλοίς αυθαίρετο μοντέλο ανάπτυξης περιοχών.


Πάντως, πρέπει να αξιολογηθεί το γεγονός ότι για πρώτη ίσως φορά ένα μέρος των σχεδιαζόμενων έργων προηγείται της ανάπτυξης μίας τοπικής κτηματαγοράς και αν υλοποιηθεί σωστά μπορεί να αποτελέσει μοντέλο δημιουργίας νέων εστιών οικοδομικής δραστηριότητας. Η παράμετρος αυτή αφορά κυρίως το νέο αυτοκινητόδρομο που θα συνδέει τον κύριο αστικό ιστό της Αθήνας με τα Μεσόγεια και τα νοτιοανατολικά παράλια, δηλαδή για τον άξονα που -αφού μέσω σήραγγας διατρέξει τον Υμηττό από τα δυτικά προς τα ανατολικά- θα κινηθεί τόσο βορειοανατολικά προς τη Ραφήνα όσο και νότια προς τα παράλια της Αττικής καταλήγοντας στην Αγία Μαρίνα μετά τη Βάρκιζα.


Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τις σημαντικότερες από τις παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί και πρόκειται να υλοποιηθούν σταδιακά την προσεχή πενταετία, προκαλώντας σημαντικές αλλαγές στο τοπίο της κτηματαγοράς στην Αττική. (και το άρθρο συνεχίζει με τα γνωστά "σχέδια").

*Το παραπάνω άρθρο είναι παραπλήσιο (οι αλλαγές αφορούν κυρίως αντικατάσταση με συνώνυμες λέξεις ή τη σύνταξη) με αυτό που έχει ήδη εκδοθεί σε έντυπο της real estate forum, το οποίο μάλιστα βρέθηκε να μοιράζεται δωρεάν σε ΚΕΠ του Γαλατσίου!!! Βλεπε τον σύνδεσμο http://www.realestateforum.gr/newspaper.html


Μικρό σχόλιο:


Δεν χρειάζεται να είσαι τέρας λογικής και εξυπνάδας ούτε να κατέχεις master στις πολιτικές επιστήμες για να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται. Οι νέοι αυτοκινητόδρομοι Αττικής έχουν άμεση σχέση με το κατασκευαστικό κεφάλαιο, όπως επίσης με το είδος ανάπτυξης του οικιστικού ιστού, που λέγεται Αθήνα, το οποίο ονειρεύονται οι εγκέφαλοι του Υ...ΧΩΔΕ.


Ας μην κρυβόμαστε. Έχει επίσης άμεση σχέση με την εν γένει αειφόρο ανάπτυξη, όχι της οικονομίας προς χάριν του κοινωνικού συνόλου και του περιβάλλοντος, αλλά της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.


Όλοι οι υπόλοιποι:


πληρώνουμε για να χρησιμοποιούμε τους super νέους ταχείας κυκλοφορίας δρόμους, που οδηγούν στους νέους super οικιστικούς παραδείσους.


πληρώνουμε και δανειζόμαστε για να αγοράσουμε super σπίτια στους νέους super οικιστικούς παραδείσους


πληρώνουμε και δανειζόμαστε για να αγοράσουμε νέα super γρήγορα αυτοκίνητα, που θα οδηγούμε στους νέους super αυτοκινητόδρομους, για να πάμε στα νέα super σπίτια μας, που βρίσκονται στους νέους super οικιστικούς παραδείσους.


πληρώνουμε ακόμα μεγαλύτερους super φόρους ακίνητης περιουσίας, για τα super σπίτια μας, που αποκτούν όλο και μεγαλύτερη super αντικειμενική αξία


πληρώνουμε και χρεωνόμαστε στις κάρτες, για να καταναλώσουμε στα νέα super εμπορικά κέντρα, που κτίζονται πέριξ των νέων super αυτοκινητόδρομων


πληρώνουμε όλο και περισσότερα χρήματα για είδη πρώτης ανάγκης, που ανάγονται πλέον σε super είδη διαβίωσης


πληρωνόμαστε όλο και λιγότερο και για όλο και περισσότερη και δυσεύρετη εργασία με όλο και λιγότερα super "προνόμια"


και


ζούμε μια super καταχρεωμένη, δανεική και ανάξια ζωής ζωή.



Υ.Γ.


ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ

SUPER ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ

ΝΕΟ SUPER "ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ" ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΟΠΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ SUPER "ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ",

ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΙΑ SUPER ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΘΗΝΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΩΛΕΙΤΑΙ!

Το νερό που πίνουμε!
Σειρά έχουν οι φυλακές. Θυμηθείτε το.
Powered By Blogger

Αναγνώστες

Βlog ελεύθερο από διαφημίσεις

Κοινοποίηση