Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Μήνυμα του Π. Τότσικα στην Πρωτοβουλία Κατοίκων Καρέα και απαντήσεις επί των ερωτημάτων

Λάβαμε το παρακάτω μήνυμα από τον κ.Πάνο Τότσικα, μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη διάσωση του Υμηττού, σχετικά με την προηγούμενη ανάρτησή μας, η οποία, εν είδει ρεπορτάζ, σχολίαζε τα όσα λέχθηκαν ή δεν λέχθηκαν, έγιναν ή δεν έγιναν στη Δημόσια συζήτηση που είχε οργανώσει η Διαδημοτική Επιτροπή για τη διάσωση του Υμηττού. Δημοσιεύουμε, όπως θα κάναμε ακόμα κι αν δεν μας ζητούνταν, αυτούσια την επιστολή- μήνυμα του κ. Τότσικα και βεβαίως απαντούμε και στα ερωτήματα που μας τίθενται.


Αγαπητοί φίλοι,


Θεωρώντας πολύ θετικό ότι παρευρεθήκατε και πήρατε το λόγο στη Δημόσια Συζήτηση που οργάνωσε η "ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ" στις 22/2, θα ήθελα να σταθώ στο "ρεπορτάζ" που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα σας.


α)Κατ'αρχήν, πέρα από όσους αναφέρετε, τοποθετήθηκαν : 2 εκπρόσωποι της"ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗΣ", εκπρόσωπος του WWF, ο Γ.Σχίζας, και εκπρόσωπος του Δημάρχου Ηλιούπολης. Επίσης διαβάστηκε μήνυμα του αντιπρύτανη του ΕΜΠ Γιάννη Πολύζου. Γιατί δεν αναφέρεστε και δεν σχολιάζετε τα όσα είπαν;


β) Σχολιάζετε με ειρωνικό τρόπο το ήρεμο κλίμα της συζήτησης και κάποια χειροκροτήματα. Δηλαδή τι θα έπρεπε να γίνει;Θά έπρεπε να επιτρέπεται η διακοπή των ομιλητών από κάθε διαφωνούντα και να απαγορεύνται τα χειροκροτήματα σε όσους δεν συμφωνουν με τις απόψεις μας; Περιμένουμε να δούμε πώς θα χειριστείτε εσείς αυτά τα ζητήματα σε μια αντίστοιχη Δημόσια Συζήτηση. Εκτός αν θεωρείτε ότι πρέπει να τα λέμε πάντα μεταξύ μας, χωρίς να δίνουμε το λόγο σε διαφορετικές απόψεις...


γ)Εμείς παρ'ολα αυτά ψηφίσαμε "ενδιαφέρον" το ρεπορτάζ σας.


Φιλικά


Εκ μέρους της "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ "


Πάνος Τότσικας


27.2.09


ΣΗΜ 1 : Επισημαίνουμε ότι στην ιστοσελίδα της ΠΡΩ.ΚΑΤ στα Νότια παρατίθεται το μήνυμα του αντιπρύτανη ΕΜΠ Γ.Πολύζου προς την Δημόσια Συζήτηση της "ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗΣ" χωρίς να αναφέρει σε ποιούς στάλθηκε το Μήνυμα (κάποιος μπορεί να θεωρήσει ότι στάλθηκε στην ιστοσελίδα τηςΠΡΩΚΑΤ). Οϋτε κάν αναφέρει κάτι για την Δημόσια Συζήτηση που έγινε στις 22/2.Νέοι καιροί, νεα ήθη...


Σημ.2 : Θά θέλαμε η παραπάνω επιστολή μας να δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα σας.



Κατ' αρχάς θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι σκοπός της ανάρτησής μας δεν ήταν το πλήρες ρεπορτάζ από αυτήν τη συζήτηση-διαβούλευση αλλά η ανάδειξη των κατά τη γνώμη μας κυριότερων σημείων και στοιχείων της, καθώς και η αποκάλυψη της πραγματικής στάσης που τηρούν πάνω στο σχεδιαζόμενο έγκλημα στον Υμηττό και στη ζωή μας πολλοί από τους εμπλεκόμενους φορείς (φανεροί ή αφανείς).


Πράγματι, τοποθετήθηκαν και μίλησαν κι άλλοι ομιλητές, οι οποίοι στάθηκαν άλλοι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο σε αποσπασματικά στοιχεία και φώτισαν μέρη του όλου ζητήματος. Αυτό κατά τη γνώμη μας ίσως και να συσκοτίζει τελικά την υπόθεση, αφού, για να γίνουμε πιο σαφείς, η ανάδειξη μόνο των οικολογικών ή μόνο των τοπικών επιπτώσεων αποπροσανατολίζει την προσοχή μας από το κύριο και ουσιώδες: το πώς υποβαθμίζεται συστηματικά, συνολικά και άρδην η ζωή μας ως κατοίκων του λεκανοπεδίου από συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές και στρατηγικές. Θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να σχολιάσουμε και την τοποθέτηση της εκπροσώπου της WWF, η οποία αφού ανέλυσε τις οικολογικά αρνητικές συνέπειες, πρότεινε την ανακήρυξη του Υμηττού ως Εθνικού Δρυμού ή Πάρκου, αγνοώντας ή αποσιωπώντας το γεγονός ότι η ίδια οργάνωση σε σχετικά πρόσφατη (2004) ερευνά της καταλήγει σε απογοητευτικά και δραματικά συμπεράσματα αναφορικά με την πραγματική προστασία των "προστατευόμενων περιοχών" και μάλιστα σε σχέση με την οικτρή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι λεγόμενοι "Φορείς Διαχείρισης" των περιοχών αυτών. Παρόλα αυτά δεν το κάναμε (το κάνουμε βέβαια τώρα) καθώς θεωρήσαμε το γεγονός ήσσονος σημασίας μπροστά στα τερατώδη που συντελούνται και πρόκειται να συνεχίσουν να συντελούνται (και μάλιστα και "με τη βούλα" του νόμου) στον Υμηττό και γενικότερα σε κάθε ελεύθερο και δημόσιο αγαθό.


Ο προσεκτικός αναγνώστης θα πρόσεξε επίσης την μη αναφορά μας στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων του Βύρωνα, κ. Κόνσουλα και κ.Τζορτζιώτη. Ακριβώς επειδή θεωρούμε το θέμα των αυτοκινητόδρομων στον Υμηττό και την άρρηκτα συνδεδεμένη μαζί τους αλλαγή του Π.Δ. "προστασίας" του θέμα που ξεφεύγει από τα στενά τοπικά όρια του κάθε δήμου επικεντρωθήκαμε στις τοποθετήσεις των δημάρχων που ήταν παρόντες, αφού άλλωστε είναι αυτοί που θα "διαβουλευτούν" (!) με την κεντρική εξουσία, το Υ....Δ.Ε, και είναι αυτοί που ανάλογα με τη στάση που θα κρατήσουν και ίσως και με τα ανταλλάγματα που θα διαπραγματευθούν ή έχουν ήδη διαπραγματευθεί, θα καθορίσουν κατά ένα μέρος και την εξέλιξη του θέματος.


Σε ό,τι αφορά την ειρωνική μας διάθεση απέναντι σε διαφόρους εκπροσώπους ή ακόμα και στο κλίμα της συζήτησης, εδώ τα πράγματα είναι πολύ πιο καθαρά. Διατηρούμε στο ακέραιο το δικαίωμά μας - για να μην πούμε υποχρέωση - να διαφυλάσσουμε την ακεραιότητα της λογικής μας και να προασπίζουμε όχι μόνο την κριτική μας στάση αλλά και την αξιοπρέπειά μας ως νοήμονα όντα, πολίτες και άνθρωποι. Δεν είναι δυνατόν να μένουμε απαθείς στην εκκωφαντική σιωπή και στην προσβλητική φωνή. Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι κάποιοι μπορούσαν να ασελγούν πάνω στη λογική μας και εμείς - στα πλαίσια μιας κακώς εννοουμένης πολιτικής ορθότητας - να πρέπει να ανεχτούμε τους κάθε είδους κλακαδόρους.


Πραγματική και "ουσιαστική διαβούλευση" - όπως και ο τίτλος της διοργάνωσης υποσχόταν - είναι η ζωντανή και όχι η ακρωτηριασμένη συζήτηση. Η συζήτηση που σέβεται τον συζητητή όχι επειδή ο ακροατής και συμμετέχων τον χειροκροτά ή τον ακούει σιωπηλός, αλλά επειδή ο κάθε ομιλών σέβεται την παρουσία των ακροατών του ως πολιτικών οντοτήτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται και πάντως χωρίς να τους υποτιμά. Επειδή πολλές φορές η νοημοσύνη μας και η παρουσία μας υποτιμήθηκε στα πλαίσια της συζήτησης, η ειρωνεία και η καυστικότητα είναι το πιο "πολιτισμένο όπλο" που διαθέσαμε για την περίσταση.



Θέλουμε να ελπίζουμε ότι μια δημόσια συζήτηση, στην οποία θα έχουμε κι εμείς συμμετάσχει στη διοργάνωσή της, θα έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά και θα προσπαθήσει να ξεφύγει από ένα σεμιναριακό ύφος, το οποίο στην συγκεκριμένη χρονική και πολιτική συγκυρία όχι μόνο δεν προσφέρει, αλλά αντίθετα στερεί από τον αγώνα ενάντια στη λεηλασία του Υμηττού.



Φιλικά,


Πρωτοβουλία Κατοίκων Καρέα



Σημ: Οι περί ΠΡΩΚΑΤ σημειώσεις σας ξεφεύγουν από τα δικά μας πλαίσια για να απαντηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΩΛΕΙΤΑΙ!

Το νερό που πίνουμε!
Σειρά έχουν οι φυλακές. Θυμηθείτε το.
Powered By Blogger

Αναγνώστες

Βlog ελεύθερο από διαφημίσεις

Κοινοποίηση