Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Ειδήσεις (και σχόλια) από τη χθεσινή δημόσια συζήτηση με θέμα το σχέδιο Π.Δ. λεηλασίας του Υμηττού και τους νέους δρόμους στον Υμηττό

Ηλιούπολη, 22/2/09
Δημόσια Συζήτηση με θέμα: Προστασία του Υμηττού - Νέοι Αυτοκινητόδρομοι
Διοργάνωση: Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωση του Υμηττού


Η χθεσινή διοργάνωση στην Ηλιούπολη ήταν άριστα προετοιμασμένη και κινήθηκε σε πραγματικά πολιτισμένο και ήρεμο κλίμα.

Τόσο, που καμιά φορά σκεφτόσουν ότι ίσως να βρίσκεσαι και σε εκκλησία και όχι κάπου όπου συζητιέται ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για όλους τους κατοίκους του λεκανοπεδίου.

Τόσο, που αναρωτιόσουν αν έχεις δίκιο τελικά που αγωνιάς για τις ραγδαίες και επιθετικές εξελίξεις στο θέμα του Υμηττού και μήπως είσαι μάλλον υπερβολικός, συναισθηματικά διαταραγμένος και πολιτικά αγκυλωμένος.

Τόσο, που έφτασες στο σημείο να ακούσεις χειροκροτήματα μετά την απουσία λόγου από τον εκπρόσωπο του Σ.Π.Α(!)Υ. και αντ' αυτού του προέδρου του, απόντος κ. Χαρδαλιά (λεπτομέρειες από τις ομιλίες-αλαλίες παρακάτω) και μετά από την ενημέρωση προς ιθαγενείς του εκπροσώπου του Υ....Δ.Ε!

Έπρεπε, λοιπόν, ευρισκόμενοι σε κατάσταση αφασίας και νεκρικής ακαμψίας να ακούσουμε τις ομιλίες-τοποθετήσεις και να μάθουμε από τους ειδήμονες - όσους τουλάχιστον παρευρέθηκαν - τι συμβαίνει ή τι πρόκειται να συμβεί στον Υμηττό. Μέχρι εδώ καλά.

Στο παραπάνω 4ωρο περίπου σεμινάριο ΔΕΝ ΜΑΘΑΜΕ και ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑΜΕ ξεκάθαρες θέσεις κυρίως από την πλευρά των δημοτικών αρχόντων για το αν λένε ΝΑΙ ή ΟΧΙ στα σχεδιαζόμενα από την πλευρά της κυβέρνησης εγκλήματα πάνω στον Υμηττό (ή μήπως όχι μόνο από την πλευρά της κυβέρνησης; μ' αυτήν την ερώτηση ίσως το πράγμα παίρνει μία λογική ερμηνεία και ξεκαθαρίζει το ομιχλώδες κατά τα άλλα τοπίο).

Αναλυτικά:

Ο εκπρόσωπος του Υ.....Δ.Ε., κ. Νασιόπουλος, μας διαβεβαίωσε για το αυτονόητο, ότι δηλαδή το υπουργείο έχει εκπονήσει περιβαλλοντικές μελέτες (!), ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για κάθε πρόβλημα (φαγωθείτε δήμοι μεταξύ σας), ότι "βασανίστηκε το έργο πολύ" (και πού είσαι ακόμα) και ότι το υπουργείο "δεν τσιγκουνεύτηκε" (τι ακριβώς δεν τσιγκουνεύτηκε δεν το καταλάβαμε ακόμα). Έδειξε κατανόηση για τη διανοητική μας υστέρηση εξαιτίας της οποίας δεν δημοσίευε το υπουργείο τις μελέτες τμηματικά για να μην επέλθει "σύγχυση" όπως είπε. Έχοντας μάλιστα καταλάβει τον επιμορφωτικό χαρακτήρα της συζήτησης και θέλοντας να προσφέρει κι αυτός στο εκπαιδευτικό ιδεώδες, σίγουρος ότι δεν κατέχουμε και πολλά απ' αυτά, εγγυήθηκε την πρόσβαση μας, εφόσον το θελήσουμε, στην ολοκληρωμένη πολύτομη, πολυσέλιδη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τέλος, όπως αρμόζει σε θεσμικό παράγοντα και στους ιθαγενείς κατοίκους στους οποίους απευθύνεται, υποσχέθηκε αντί για πολύχρωμες χάντρες, εκτεταμένη δενδροφύτευση περιμετρικά του δρόμου και του κόμβου Σακέτα (για να πάψουν και οι οικολόγοι να ανησυχούν). [Χειροκροτήματα]

Απόντων των εκπροσώπων της Ν.Δ. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του Κ.Κ.Ε., τον λόγο πήραν εκπρόσωποι άλλων κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγοι-Πράσινοι, και ΕΝΑΝΤΙΑ). Θα σταθούμε στην τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μπαρτζώκα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ούτε το νέο ούτε το παλιό Π.Δ. προστατεύουν τον Υμηττό και προσανατόλισε την προσοχή μας στο ζήτημα των χρήσεων των ζωνών του Υμηττού για "εκπαιδευτήρια", συνδέοντας το γεγονός και με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση (απορύθμιση λέμε εμείς) και εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης. Αυτό που προξενεί, σε μας τουλάχιστον, απορία είναι μια άλλη αποστροφή του λόγου του, κατά την οποία ζήτησε τις μελέτες του όλου έργου. Αναρωτιόμαστε λοιπόν μήπως υπάρχουν μελέτες τέτοιες, που να πείθουν τον ΣΥΡΙΖΑ για την περιβαλλοντική ευαισθησία ενός κόμβου στο Σακέτα και εν γένει για την περιβαλλοντική και οικολογική ισορροπία στην οποία οδηγούν το βουνό οι αυτοκινητόδρομοι ταχείας κυκλοφορίας, τριών λωρίδων ανά κατεύθυνση. Παρακαλούμε, αν υπάρχουν, θα τις θέλαμε κι εμείς!

Έλαμψαν επίσης δια της απουσίας τους και προσέδωσαν την δέουσα βαρύτητα στο γεγονός ο δήμαρχος Βύρωνα και πρόεδρος του ΣΠΑ(!)Υ, κ. Χαρδαλιάς, οι δήμαρχοι Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Βάρης και Γλυφάδας.

Παρουσία εκ μέρους των δημοτικών αρχών δήλωσαν ο δήμαρχος Καισαριανής, κ. Τζόκας, και ο δήμαρχος Ελληνικού, κ. Κορτζίδης. Από τις δικές τους τοποθετήσεις καταλάβαμε ότι μόνο ο δήμαρχος Ελληνικού λέει καθαρό ΟΧΙ στους νέους αυτοκινητόδρομους, εφόσον έχει ήδη «σημάνει συναγερμό» και ξεκαθαρίζει ότι «θα βγούμε στους δρόμους». Από την άλλη, δεν ακούσαμε και πολλά από τον δήμαρχο Καισαριανής σχετικά με τους δρόμους στον Υμηττό παρά μόνο κάτι μισόλογα για το νέο Π.Δ., παιάνες για αιμοδοσίες αντίστασης και ρητές διαβεβαιώσεις ότι η «υπογειοποίηση» της Πανεπιστημιούπολης δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τους σχεδιαζόμενους δρόμους (δηλαδή ότι δεν λειτουργεί ως αντάλλαγμα για χλιαρή έως μηδαμινή αντίσταση από την πλευρά του δήμου Καισαριανής).

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα ο δήμαρχος Βύρωνα και πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας & Ανάπτυξης (!) Υμηττού, κ. Χαρδαλιάς τίμησε με την απουσία του την εκδήλωση. Φρόντισε όμως να στείλει ως αντιπρόσωπο του ΣΠΑΥ τον αντιπρόεδρο, ο οποίος ως δισυπόστατος - αφενός ως αντιπρόεδρος και αφετέρου ως αντιδήμαρχος Γλυφάδας μας δήλωσε λακωνικά, με έμφαση και εμφανώς εντός του θέματος, ότι ο ΣΠΑΥ θέλει τον Υμηττό Εθνικό Δρυμό. Με περισπούδαστο μάλιστα ύφος δήλωσε ότι το "πρόβλημα είναι δύσκολο", χωρίς να προβεί σε περαιτέρω διευκρινίσεις, πιθανολογώντας προφανώς ότι γνωρίζαμε για ποιο πρόβλημα μιλάει ή ότι δεν θα ήταν ευγενικό από μέρους του να μας κουράσει με περισσότερες λεπτομέρειες. Παρόλα αυτά πρόλαβε να ψιθυρίσει ότι το αίτημα του Εθνικού Δρυμού και του Δασαρχείου Υμηττού συνεπικουρείται από "κάποιες παραχωρήσεις" (επί λέξει). Ξεμπερδεύοντας με τα καθήκοντά του ως αντιπρόεδρος, φόρεσε το καπέλο του αντιδημάρχου Γλυφάδας και δεν είπε τίποτα για το θέμα. [Χειροκροτήματα]

Σε αυτό το αγγελοπουλικό θολό τοπίο στην ομίχλη έριξαν φως οι τοποθετήσεις της κ. Μαρίας Καραμανώφ, Συμβούλου Επικρατείας, του εκπροσώπου των Εθελοντών Πυροσβεστών Καισαριανής, του κ. Δοροβίνη, εκπροσώπου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, δικηγόρου και μέλους της παλιάς φρουράς των πολιτών και κατοίκων που μάχονταν (ματαίως δυστυχώς) για την υπογειοποίηση της Περιφερειακής Υμηττού της Αττικής Οδού στο ύψος της Αγίας Παρασκευής, καθώς και των επιτροπών και πρωτοβουλιών κατοίκων.

Πάντως οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η βραδιά ήταν άκρως επιμορφωτική και διαφωτιστική. Μάθαμε και εμπεδώσαμε καλά το μάθημά μας, ότι δηλαδή δεν έχουμε και πολλά να περιμένουμε από τους διαφόρους φορείς, οργανισμούς, ακόμα και όταν (ή ίσως ακριβώς επειδή) αυτοί είναι πολιτικοί, παραπολιτικοί, αυτοδιοικητικοί και άλλοι. Μάθαμε και εμπεδώσαμε καλά ότι μόνο εμείς οι ίδιοι έχουμε τη δύναμη - ίσως και τη θέληση - να ανατρέψουμε την καταστροφική για περιβάλλον και ανθρώπους πολιτική και να διεκδικήσουμε αυτό που δικαιωματικά μας ανήκει: Ανθρώπινη ζωή σε ανθρώπινη πόλη.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΛΛΑ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟ "ΚΑΠΕΛΩΜΑ" ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ!!!

ΠΩΛΕΙΤΑΙ!

Το νερό που πίνουμε!
Σειρά έχουν οι φυλακές. Θυμηθείτε το.
Powered By Blogger

Αναγνώστες

Βlog ελεύθερο από διαφημίσεις

Κοινοποίηση