Παρασκευή 2 Μαΐου 2008

Το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου

«Αναδα-σώστε τον Υμηττό»
Παρασκευή, 18.04.08

Η Ταμίλα Κουλίεβα έμεινε σχεδόν 15 χρόνια στο Βύρωνα. Οταν αποφάσισε να μετακομίσει σκέφτηκε ότι δεν μπορούσε να πάει μακριά. Κι αυτό γιατί ο Βύρωνας σε πείσμα της χαοτικής ανάπτυξης παραμένει ακόμα, όπως η ίδια λέει, μια ζεστή γειτονιά, μέσα στην ψυχρή και απόμακρη πόλη. «Ο Βύρωνας είναι ένας από τους ελάχιστους δήμους της πόλης μας με ανθρώπινο χαρακτήρα», λέει η ηθοποιός. «Ολοι εδώ στον Καρέα και γενικότερα στο Βύρωνα είμαστε μια γειτονιά. Οταν πηγαίνουμε για ψώνια στο σούπερ μάρκετ, στα μαγαζιά, συναντάμε φίλους. Γνωριζόμαστε όλοι λίγο - πολύ μεταξύ μας». Αυτό που αισθάνεται κανείς, ζώντας στο Βύρωνα, όπως λέει, είναι ένα αίσθημα ασφάλειας. «Ολοι στην Αθήνα μιλούν για αποξένωση. Εμείς εδώ δεν τη βιώνουμε».
Η ηθοποιός Ταμίλα Κουλίεβα και η δικηγόρος Κωστούλα Κανδηλιώτη ήταν γειτόνισσες για χρόνια και σήμερα παραμένουν καλές φίλες. Παρότι και οι δύο πιστεύουν πως ο Βύρωνας διατηρεί ακόμα και σήμερα τη ζεστασιά του παρελθόντος, εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η περιοχή. Ενα από τα θέματα που απασχολούν τους κατοίκους είναι τα έργα ανάπλασης της Λεωφόρου Καρέα για τη διαπλάτυνση της κεντρικής νησίδας και την ανύψωσή της σε ένα επίπεδο περίπου 60 έως 80 εκατοστών. «Αυτό μειώνει το φάρδος του οδοστρώματος και έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται κυκλοφοριακό πρόβλημα και συσσώρευση καυσαερίων και ρύπων», υπογραμμίζει η κ. Κανδηλιώτη. «Αυτό το έργο δυσκολεύει τη ζωή των δημοτών. Το λεωφορείο δεν μπορεί να περάσει και πολλές φορές ακινητοποιείται. Αυτή η κατάσταση έχει ως συνέπεια να διαχέεται η κυκλοφορία στους μικρότερους δρόμους και να προκαλείται μποτιλιάρισμα». Η Ταμίλα Κουλίεβα παρεμβαίνει για να πει πως μέσα στα αιτήματα των κατοίκων είναι ο επανασχεδιασμός των έργων. Οπως σημειώνει επίσης, δεν υπάρχει μελέτη απορροής όμβριων υδάτων και με μία έντονη βροχόπτωση η Λεωφόρος Καρέα γίνεται ποτάμι. Ενα άλλο θέμα είναι η δημιουργία πεζοδρομίων με μεγαλύτερο πλάτος. «Αυτό που θέλουμε είναι μία συνοικία πράσινη και βιώσιμη, λέει η ηθοποιός, «η οποία θα διατηρήσει το χαρακτήρα που έχει εδώ και δεκαετίες».
Και οι δύο πιστεύουν πως με τον καιρό η καθημερινότητα των πολιτών της Αθήνας αλλάζει, όχι πάντοτε προς το καλύτερο. «Παλιά πήγαινα τα παιδιά μου στο σχολείο στις 8 το πρωί και μετά πήγαινα στο γραφείο μου με το λεωφορείο ως το κέντρο της Αθήνας, χωρίς κίνηση και μποτιλιάρισμα. Τώρα πια εγώ που εξακολουθώ να κινούμαι συχνά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς αναγκάζομαι να αφήνω τα παιδιά στο σχολείο πολύ νωρίτερα για να ξεκινήσω τη μακρά διαδρομή... προς τα Εξάρχεια, καθώς πλέον το λεωφορείο δεν έχει συχνά δρομολόγια και μπορεί να κολλήσει στην κίνηση. Αν χρειαστεί να ανέβει όχημα της Πυροσβεστικής στον Υμηττό το κυκλοφοριακό χάος είναι απερίγραπτο».
Οι κάτοικοι του Βύρωνα δείχνουν ενδιαφέρον για την περιοχή τους. Οπως λέει η κ. Κουλίεβα, ειδικά για το βουνό του Υμηττού έχουμε ζητήσει πολλές φορές άμεση αναδάσωση των εκτάσεων που κάηκαν, ενώ θέλουμε να μετακινηθούν οι δύο κεραίες κινητής τηλεφωνίας από τη γειτονιά μας, αλλά και οι διαφημιστικές πινακίδες από την Κατεχάκη που έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην πρόκληση ατυχημάτων». Η κουβέντα για τα προβλήματα της περιοχής κλείνει με τα σχολεία. «Το επίπεδο εκπαίδευσης στα δημοτικά σχολεία του Βύρωνα είναι καλό», τονίζει η κ. Κωστούλα Κανδηλιώτη. «Εχουμε δύο πολύ καλά Δημοτικά, το 3ο και το 16ο. Αυτό που έχει πρόβλημα είναι το Γυμνάσιο. Το κτίριο είναι ακατάλληλο, καθώς έχει βρεθεί αμίαντος. Δεν υπάρχει γυμναστήριο και, το σημαντικότερο, δεν υπάρχουν είσοδος και έξοδος κινδύνου. Κονδύλια για να χτιστεί καινούργιο σχολείο έχουν εγκριθεί από το τέλος του 2007, ωστόσο το θέμα έχει «κολλήσει» για κάποιο λόγο στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Επίσης και το κτίριο στο οποίο στεγάζεται ο 1ος παιδικός σταθμός είναι σε πολύ κακή κατάσταση».
Παρά τα προβλήματα, η περιοχή έχει πολλά θετικά στοιχεία σε σύγκριση με άλλες γειτονιές της Αθήνας. «Είναι κέντρο απόκεντρο», λέει η κ. Κουλίεβα. «Εχουμε εύκολη πρόσβαση προς το κέντρο της Αθήνας, είναι κοντά η Αττική Οδός και η παραλιακή. Επίσης ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα είναι ότι είμαστε κοντά στον Υμηττό. Μπορούμε να απολαύσουμε κάθε στιγμή το βουνό, να κάνουμε βόλτες στον καθαρό αέρα, σε απόσταση δύο λεπτών από το σπίτι μας. Αλλά και το κλίμα είναι πολύ καλό εδώ. Ακόμα και στον καύσωνα έχουμε διαφορά θερμοκρασίας».
Η ιστορία
Ο Δήμος Βύρωνα βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νομού Αττικής. Το όνομά του προέρχεται από το φιλέλληνα ποιητή λόρδο Βύρωνα και δόθηκε στην περιοχή τον Ιανουάριο του 1924, με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων από το θάνατό του. Αρχικά η περιοχή αποτελούσε κοινότητα και είχε κυρίως βοσκοτόπια και χωράφια, τα οποία άρχισαν να αστικοποιούνται σταδιακά μετά τις δεκαετίες ’20 - ’30. Το 1934 ο Βύρωνας έγινε δήμος. Το Φεστιβάλ Βύρωνα οφείλει την ύπαρξή του στο πάθος του σκηνοθέτη Μίνου Βολανάκη που μετέτρεψε τους χώρους των νταμαριών σε χώρους πολιτιστικής έκφρασης και έτσι προέκυψε το Θέατρο Βράχων. Το Φεστιβάλ του Δήμου Βύρωνα, που διοργανώνεται εδώ και 20 χρόνια με μεγάλη επιτυχία, προσελκύει πολύ κόσμο στις δύο σκηνές «Μελίνα Μερκούρη» και «Αννα Συνοδινού» όπου γίνονται θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες. Η πολιτιστική δραστηριότητα της περιοχής συμπληρώνεται από το ίδρυμα χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν, καθώς και από αρκετά πολιτιστικά κέντρα. Επίσης από το Μάιο ως το Σεπτέμβριο διοργανώνονται αθλητικές εκδηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΩΛΕΙΤΑΙ!

Το νερό που πίνουμε!
Σειρά έχουν οι φυλακές. Θυμηθείτε το.
Powered By Blogger

Αναγνώστες

Βlog ελεύθερο από διαφημίσεις

Κοινοποίηση