Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Σχόλιο-προέκταση πάνω στην Ανακοίνωση της Επιτροπής Κατοίκων Βύρωνα.

Επειδή έχει μεγάλο ενδιαφέρον και ταυτόχρονα εμβαθύνει αλλά και εντάσσει τα ζητήματα στο γενικότερο πλαίσιο τους, δημοσιεύουμε σχόλιο αναγνώστη πάνω στην ανάρτησή μας.

Πολύ καλή η ανακοίνωση, πιστεύω βοηθάει τον κόσμο που τη διαβάζει να καταλάβει γιατί παλεύουμε και πώς το παλεύουμε.
Θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις, όχι ως κριτική στο κείμενο, αλλά με αφορμή αυτό, απλά σαν συμβολή σε μια κουβέντα που νομίζω ότι λείπει από την πλούσια συζήτηση και δράση που έχει αναπτυχθεί γύρω από τα ζητήματα του ΠΔ και των αυτοκινητόδρομων.
Πρόκειται για την κουβέντα σε σχέση με τις προθέσεις του συστήματος και τους συνολικότερους (αν υπάρχουν) σχεδιασμούς του. Επιγραμματικά:
Το εύκολο και προφανές είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κατασκευαστικού κεφαλαίου, ενός παραδοσιακού και σημαντικού κομματιού του ελληνικού καπιταλισμού. Ιδιαίτερα στην περίοδο της κρίσης, τέτοια έργα αποτελούν διέξοδο. Αντίστοιχα αναφερόμαστε συχνά (και σωστά) στην ενίσχυση του όλου κυκλώματος συμφερόντων γύρω από το αυτοκίνητο (εμπορία, συντήρηση, ανταλλακτικά, καύσιμα), όπως και στην ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της γης και των ελεύθερων χώρων.
Το επίσης προφανές και πανθομολογούμενο είναι η πρόθεση να ...ξεπεραστεί το ...εμπόδιο του βουνού μπροστά στα σχέδια επέκτασης της πόλης μέχρι τη θάλασσα.
Πράγματι το Ρυθμιστικό διέλυσε κάθε αμφιβολία (αν υπήρχε) ως προς την πρόθεση αυτή. Το ζητούμενο είναι, κατά τη γνώμη μου, το τι εξυπηρετεί αυτή η επέκταση.
Η απάντηση ότι όλα γίνονται για να δοθεί πεδίο δράσης στο κεφάλαιο (οικιστική επέκταση, άρα νέες υποδομές και κτίρια, αλλά και οικονομική-εμπορική δραστηριότητα εκεί που πριν δεν υπήρχε) είναι η μια πλευρά και, νομίζω, όχι η κύρια.
Η κύρια πλευρά είναι ο ίδιος ο χαρακτήρας του ελληνικού καπιταλισμού, ο οποίος, έχοντας αποφασίσει-αποδεχθεί προ πολλού το στόχο για μια χώρα συγκοινωνιακό-μεταφορικό-τηλεπικοινωνιακό και -εσχάτως- ενεργειακό κόμβο, αλλά και παραθεριστικό κέντρο, έχει οριστικά απορρίψει το δευτερογενή τομέα (βιομηχανία) και έχει υποβαθμίσει σημαντικά τον παραδοσιακό πρωτογενή (γεωργία-κτηνοτροφία). Κι όλα αυτά κάτω από τις οδηγίες και επιταγές κύρια των Ευρωπαίων (αλλά όχι μόνο), στη βάση ενός διεθνούς καταμερισμου τέτοιου που να εξυπηρετεί καλύτερα τα δικά τους συμφέροντα.
Αυτές οι κατευθύνσεις για την οικονομία και την ανάπτυξη είναι πραπάνω από προφανείς στο Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο. Και είναι φανερό ότι είναι τέτοιες που οδηγούν αναπόφευκτα σε υπερσυγκέντρωση δραστηριοτήτων και πληθυσμού στα αστικά κέντρα, κύρια στην Αθήνα-Αττική και δευτερευόντως στη Θεσσαλονίκη.
Το Ρυθμιστικό έρχεται να εξυπηρετήσει αυτές τις ανάγκες. Και γι' αυτό μιλάει για την Αττική των 8 εκατομμυρίων. Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται και το ΠΔ για τον Υμηττό, αλλά και οι αυτοκινητόδρομοι, οι οποίοι, επιπλέον, θέλουν να εξυπηρετήσουν τις οδικές μεταφορικές ανάγκες της Αττικής σε σχέση με τα λιμάνια της, το αεροδρόμιο και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, δηλαδή τα σημεία που χαρακτηρίζονται ως πύλες εισόδου για ολόκληρη τη χώρα.
Επιπλέον, ο μητροπολιτικός χαρακτήρας της Αθήνας και της Θεσσαλονικης (που τονίζεται στο Χωροταξικό) εξυπηρετούνται από το σχεδιαζόμενο Καποδίστρια ΙΙ...
Θεωρώ, λοιπόν, ότι είμαστε μπροστά σε έναν συνολικότερο σχεδιασμό που περιλαμβάνει το Γενικό και τα Ειδικά Χωροταξικά, το Ρυθμιστικό της Αθήνας (αλλά και αυτά των άλλων πόλεων που ετοιμάζονται) και τον Καποδίστρια ΙΙ. Πρώτες συγκεκριμένες εφαρμογές του σχεδιασμού αυτού είναι το ΠΔ και οι αυτοκινητόδρομοι.
Έτσι, ο ελληνικός καπιταλισμός σχεδιάζει τις πόλεις εκείνες που θα εξυπηρετούν τις επιλογές και τα συμφέροντά του και που θα ταιριάζουν με τα χαρακτηριστικά του. Οι κάτοικοι των πόλεων δεν έχουν θέση στους σχεδιασμούς αυτούς, παρά μόνο ως θύματά του. Με αυτή την έννοια πρόκειται για ένα κομμάτι της επίθεσης που διεξάγεται ενάντια στο λαό και αυτός είναι αρκετός λόγος για να το αντιπαλέψουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΩΛΕΙΤΑΙ!

Το νερό που πίνουμε!
Σειρά έχουν οι φυλακές. Θυμηθείτε το.
Powered By Blogger

Αναγνώστες

Βlog ελεύθερο από διαφημίσεις

Κοινοποίηση