Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ Π.Δ. ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Δελτίο Τύπου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 του Απρίλη στο Δημοτικό Κινηματογράφο Βύρωνα «Λουΐζα» η Ενημέρωση-Συνέλευση που κάλεσαν η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα, οι Λαϊκές Αγωνιστικές Κινήσεις Υμηττού, η Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής, η Πρωτοβουλία Κατοίκων Καρέα και η Πρωτοβουλία Κατοίκων στα Νότια με θέμα την ανατροπή των σχεδίων του ΥΠΕΧΩΔΕ για την κατασκευή των Νέων Αυτοκινητόδρομων Αττικής και για την προώθηση νέου προεδρικού διατάγματος λεηλασίας του Υμηττού.


Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι επιπτώσεις τους και οι σκέψεις των διοργανωτών για το πλαίσιο των αιτημάτων, τις μορφές δράσης και τους τρόπους οργάνωσης του αγώνα για την αποτροπή αυτών των σχεδίων.


Παραβρέθηκαν πολλοί κάτοικοι του Βύρωνα, αλλά και άλλων δήμων της Νοτιοανατολικής Αθήνας και περιοχών του Υμηττού, καθώς και μέλη επιτροπών κατοίκων, κινήσεων πόλης, τοπικών συλλόγων εργαζομένων και φοιτητικών σχημάτων.


Η συζήτηση ήταν πλούσια με πολλές και ενδιαφέρουσες απόψεις και το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων μεγάλο και αμείωτο μέχρι το τέλος. Μίλησαν αρκετοί κάτοικοι και τοποθετήθηκαν μέλη των παρακάτω συλλογικοτήτων:
1. Ανοιχτή Συνέλευση Αγίας Παρασκευής
2. Αυτόνομη Πρωτοβουλία Πολιτών Αλίμου
3. Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωση του Υμηττού
4. Επιτροπή Κατοίκων Γλυφάδας
5. Επιτροπή Κατοίκων Ηλιούπολης
6. Κίνημα στην Πόλη του Ζωγράφου
7. Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα για τη διάσωση του Υμηττού
8. Συνέλευση κατοίκων Βύρωνα, Καισαριανής, Παγκρατίου


Το γενικότερο συμπέρασμα που προέκυψε από το σύνολο των τοποθετήσεων ήταν ότι τα σχέδια της κυβέρνησης όχι μόνο δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με τις ανάγκες των κατοίκων της πρωτεύουσας, αλλά κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση. Όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν αποφασισμένοι να αγωνιστούν μέχρι την οριστική ακύρωσή τους, χωρίς διαπραγματεύσεις και ταλαντεύσεις, και συμφώνησαν ότι αναγκαίο πλαίσιο στον αγώνα για την αποτροπή των σχεδίων είναι:


· Όχι στην υποταγή και τη συμπόρευση με τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ, της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών συμφερόντων
· Κανένας νέος αυτοκινητόδρομος στον Υμηττό και τη νότια Αθήνα, υπόγειος ή υπέργειος με κόμβους και σήραγγες
· Καμία διαβούλευση με όσους σχεδιάζουν τη λεηλασία του Υμηττού
· Καμία αυταπάτη για δυνατότητα «εναλλακτικών λύσεων» με νέους αυτοκινητόδρομους
· Δημόσια, δωρεάν, γρήγορα και αξιόπιστα μέσα μαζικής μεταφοράς και ολοκληρωμένα δίκτυα πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων
· Απόσυρση τώρα του σχεδίου τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος «προστασίας»-λεηλασίας του Υμηττού
· Απόλυτη προστασία του Υμηττού από τα όρια του σημερινού σχεδίου πόλης μέχρι την κορυφή του
· Απομάκρυνση τώρα όλων των εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων που υπάρχουν στο βουνό και δεν σχετίζονται με το δασικό του χαρακτήρα (ΚΥΤ, κεραίες, χώροι μεταφόρτωσης απορριμμάτων, στρατόπεδα, λατομεία, βενζινάδικα) και άμεση αποκατάσταση του φυσικού τοπίου
· Καμία επέκταση της πόλης – καμία περαιτέρω οικοδόμηση και εκμετάλλευση των ελεύθερων χώρων
· Πυροπροστασία και αναδάσωση του βουνού
· Μόνος ΔΡΟΜΟΣ ο ΑΓΩΝΑΣ στα χέρια των κατοίκων με συνελεύσεις και επιτροπές σε κάθε Δήμο


Κατά τη διάρκεια της τρίωρης περίπου διαδικασίας αποφασίστηκε από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων η συγκρότηση μια ανοιχτής συνελευσιακής δομής συντονισμού με όνομα «Πρωτοβουλία Αγώνα ενάντια στους Νέους Αυτοκινητόδρομους και το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος λεηλασίας του Υμηττού».


Στόχος είναι το σταμάτημα των σχεδίων τους και τρόπος η συγκρότηση επιτροπών κατοίκων σε κάθε γειτονιά και δήμο, η βοήθεια στις κινητοποιήσεις των κατοίκων και ο κινηματικός συντονισμός των τοπικών αντιστάσεων όπου υπάρχουν.


Αποφασίστηκε επίσης η στήριξη των τοπικών κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματιστεί ή θα αποφασιστούν στο μέλλον από τις κατά τόπους επιτροπές και κινήσεις, η ανάδειξη συγκεκριμένων κέντρων αγώνα στις γειτονιές της νοτιοανατολικής Αθήνας και η διεξαγωγή μεγάλης συγκέντρωσης και πορείας στο κέντρο της Αθήνας στα μέσα του Μάη.


Η επόμενη συνέλευση της Πρωτοβουλίας Αγώνα θα γίνει στις 26 του Απρίλη σε χώρο και ώρα που θα ανακοινωθεί.


Κινητοποιήσεις που ανακοινώθηκαν από τις Επιτροπές και τις Κινήσεις:

Τετάρτη 8/4 7.00 μμ: Συγκέντρωση – Συνέλευση στο στάδιο της Πανεπιστημιούπολης που καλούν πολίτες Πανεπιστημιούπολης, Καισαριανής, Ιλισίων
Τετάρτη 8/4 7.00 μμ: Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας από την Επιτροπή Κατοίκων Γλυφάδας
Παρασκευή 10/4 5.30 μμ: Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα από την Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα, την Πρωτοβουλία Κατοίκων Καρέα και άλλες κινήσεις.
Παρασκευή 10/4 7.00 μμ: Συζήτηση που διοργανώνει η Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής στην κεντρική πλατεία Καισαριανής για τη δημιουργία Επιτροπής Κατοίκων
Σάββατο 11/4 11.00 πμ: Συγκέντρωση – καθαρισμός του πάρκου – συνέλευση κατοίκων, που καλεί η Επιτροπή Κατοίκων Γλυφάδας στο πάρκο στο Τριεθνές (Κύπρου-Γεννηματά-Γούναρη)

8/4/2009
η Οργανωτική Επιτροπή της Εκδήλωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΩΛΕΙΤΑΙ!

Το νερό που πίνουμε!
Σειρά έχουν οι φυλακές. Θυμηθείτε το.
Powered By Blogger

Αναγνώστες

Βlog ελεύθερο από διαφημίσεις

Κοινοποίηση